Besplatna dostava za sve porudžbine na sajtu!
« Vrati se na blog

Vodič kroz libido - Zašto je nizak i kako ga vratiti u normalu

Kako libido utječe na nas, što ga remeti, kako povećati libido kod muškaraca i žena i ima li šanse da ga potpuno oporavimo i vratimo u normalu?

Vodič kroz libido

Što je libido?

Libido je znanstveno definiran kao opći nagon za seksom ili želja za seksualnom aktivnošću kod pojedinca. Gubitak libida, poznat i kao smanjeni seksualni nagon, čest je problem koji se u nekom trenutku života javlja i muškarcima i ženama.

Već se dulje vrijeme u stručnoj literaturi primjećuje da s godinama raste gubitak libida kod žena, kao i pojava erektilne disfunkcije u muškoj populaciji. Nakon što smo se upoznali s tim, valja napomenuti da gubitak libida i erektilna disfunkcija nipošto nisu neizbježan dio starenja, ali da postoje brojni načini kako to kontrolirati.

Kako bismo adekvatno procijenili stanje libida i ustanovili načine i mehanizme njegova povećanja, vrlo je važno razumjeti naše tijelo, tjelesne funkcije i kakve učinke on može imati na seksualni nagon. Također, da bismo odgovorili na pitanja kako povećati libido kod žena i kako povećati libido kod muškaraca, moramo se zapitati koji sve faktori utječu na libido, njegovo smanjenje, kao i na koji način ga možemo povećati.

Tradicionalno su testosteron i estrogen u medicini poznati i definirani kao muški i ženski spolni hormoni. To nas dovodi do prvog pitanja koje se nameće, što su zapravo ti hormoni, kako nastaju, koja je njihova funkcija i kakvi su njihovi učinci na seksualni nagon svakog pojedinca?

Upoznajmo se sa spolnim hormonima

Estorgen i testosteron su dva vitalna hormona koji igraju ključnu ulogu u ljudskom tijelu, posebno u odnosu na reprodukciju i spolni razvoj. Kada govorimo o muškim hormonima, pretežno mislimo na testosteron, a o ženskim, prije svega se misli na estrogen. Napominjemo da se oba hormona proizvode u različitim količinama kod oba spola i različito utječu na spolni nagon.

Testosteron:

Testosteron je hormon koji se prvenstveno proizvodi u testisima muškaraca, a u nešto manjoj mjeri, u nadbubrežnim žlijezdama. Iako u manjim količinama, ovaj hormon je prisutan i kod žena. Tijekom puberteta testosteron raste, što dovodi do razvitka sekundarnih spolnih karakteristika poput rasta facijalnih dlaka, tjelesnih dlaka, povećanja mišićne mase i formiranja dubljeg glasa. Testosteron je bitan za regulaciju libida i kod žena i kod muškaraca. Općenito, više razine testosterona pridonose većem libidu, jer potiču seksualno uzbuđenje i želju.

Estrogen:

Estrogen je, s druge strane, hormon koji se prvenstveno proizvodi u jajnicima žena, ali se da naći i kod muškaraca u nešto nižim količinama. Glavni oblici estrogena su estradiol, estron i estriol. Estrogen igra značajnu ulogu u razvitku ženskih sekundarnih spolnih karakteristika, poput rasta grudi, širenja kukova i početka menstruacije. On također regulira i menstrualni ciklus. Estrogen pomaže u održavanju vaginalne lubrikacije, čineći seksualnu aktivnost ugodnijom za žene. Iako općenito manje utječe na seksualni nagon u usporedbi s testosteronom, estrogen ipak doprinosi zdravoj seksualnoj želji kod žena.

Nizak libido ne diskriminira

Nizak libido ili smanjena seksualna želja može utjecati na muškarce i žene. Ništa nema čudno i neuobičajeno da nečije zanimanje za seks varira tijekom različitih razdoblja njihova života. To se može dogoditi zbog stresa, hormonalnih promjena ili jednostavno starosti.

Međutim, pored osnovnih problema koje nizak libido pravi, on može uzrokovati dodatni stres, utjecati negativno na psihu osobe i dovoditi vezu sa partnerom pod iznimne pritiske.

Naš način života može utjecati na nizak libido, ali također ono može imati i temeljni medicinski uzrok.

Uzročnici niskog libida kod muškarca

Uzroci niskog libida kod muškaraca i žena

Uzročnici problema sa libidom uključuju:

Kronična stanja

Nekoliko kroničnih bolesti može utjecati na spolnu funkciju. Na primer:

  • Dijabetes - Visoka razina glukoze u krvi može uzrokovati oštećenje živaca i krvnih žila. Takva oštećenja mogu rezultirati erektilnom disfunkcijom kod muškaraca i smanjenim dotokom krvi u genitalije kod žena. Žene s dijabetesom također mogu imati veći postotak razvoja gljivičnih infekcija i infekcija mjehura, što seks može učiniti jako neugodnim ili bolnim.
  • Osteoartritis - Ukočenost i bolovi u zglobovima nisu dobar preduslov za seksualne aktivnosti. Ljudi pogođeni ovim problemima, češće imaju problema sa libidom.
  • Bolesti srca - Srčane tjeskobe mogu dovesti do oštećenja krvnih žila i smanjene cirkulacije, a samim tim i smanjiti dotok krvi u genitalije. Automatski, dolazi do smanjenja lubrikacije i uzbuđenja. Slabosti srca se daju ispoljavati i kroz umor, koji nikako ne ide pod ruku sa zdravim spolnim životom i seksualnim apetitom.
  • Visoki krvni tlak - Promjene krvnog tlaka također mogu utjecati na cirkulaciju krvi i libido.
  • Rak - Sam rak, njegovo liječenje, uključujući operacije, kemoterapije i zračenja, mogu utjecati na libido.
  • Opstruktivna apneja u spavanju - nemogućnost kvalitetnog sna i adekvatnog odmora uslijed neliječene opstruktivne apneja može napraviti razne probleme, pa i nizak libido.

Lijekovi

Direktna uporaba nekih lijekova može uzrokovati seksualnu disfunkciju ili smanjenje libida. Ovi lijekovi uključuju:

  • antidepresive
  • antipsihotike
  • lijekove za povećanu prostatu, uključujući finasterid i dutasterid
  • hormonsku kontracepciju
  • lijekove za visoki krvni tlak

Podrazumeva se da rekreacijska konzumacija droga ili prekomjerna uporaba cigareta i alkohola mogu rezultirati niskim libidom.

Emocionalni i psihološki čimbenici

Mnogi emocionalni i psihološki čimbenici mogu utjecati na manjak želje za seksom.

Mentalno zdravlje ima impakt na sve aspekte zravlja čoveka, pa i seksualno zdravlje. Tjeskoba, depresija, nisko samopoštovanje, umor ili historija prethodnog seksualnog zlostavljanja mogu interese za seksualnu aktivnost gurnuti na poslednje mjesto.

Problemi u vezi, loše komuniciranje, nedostatak povjerenja, konflikti, također mogu smanjiti seksualni nagon osobe.

Nizak libido kod žena

Uzroci niskog libida kod žena mogu uključivati:

Menopauza

Seksualni problemi povezani s menopauzom često proističu iz smanjene razine estrogena.

Menopauza također uzrokuje i pad testosterona, koji žene proizvode u malim količinama. Niže razine testosterona mogu pridonijeti smanjenju seksualnih apetita.

Po nastupanju menopauze, niske razine estrogena mogu uzrokovati suhoću vagine, što može dovesti do nelagode i bolnog spolnog odnosa, a to nikako nije dobar preduslov za nešto što biste htjeli redovito ponavljati.

Trudnoća

Hormonalne promjene tjekom trudnoće i nešto nakon trudnoće mogu utjecati na seksualni nagon žene. Ove promjene utječu na svakoga drugačije. Neke žene postaju nezasite i povećava im se interes za seks, dok druge mogu imati nizak libido i praktično odustati od seksa

Ženski hormoni nastavljaju fluktuirati mjesecima nakon poroda, što također može negativno utjecati na seksualni nagon.

Uzroci niskog libida kod muškaraca

Uzročnici niskog libida kod muškaraca mogu uključivati:

Nizak testosteron

Testosteron je spolni hormon koji testisi muškaraca proizvode. Testosteron je zadužen za niz tjelesnih procesa i karakteristika, uključujući mišićnu masu, dlake na licu i tijelu, seksualni nagon, zdravlje kostiju i proizvodnju sperme.

Nizak testosteron kod muškaraca može napraviti i druge simptome, kao što su ED i povećane grudi.

Manja proizvodnja ovog hormona može biti plod traume testisa, kemoterapije ili zračenja, proizvod nuspojave lijekova, uporaba anaboličkih steroida ili kronična bolest.

Kako povećati libido?

Liječenje niskog libida često ovisi o uzroku problema.

Ako je problem nastao kao nuspojava uzimanja određenog lijeka, Vaš liječnik može jednostavno preporučiti promjenu tog lijeka i tako rešiti problem. Također, liječenje bilo kojeg već postojećeg zdravstvenog stanja može popraviti raspoloženje za seks.

Suplementi

Konzumiranje određenih suplemenata može povoljno utjecati na oporavak libida.

Kod muškaraca, odlična iskustva su beležena sa uporabom ženšena, make, tribulusa i ginko bilobe. Izvanredno se pokazao i yohinbin, suplement izveden iz kore afričkog drveta koji lokalna plemena koriste tisućima godina.

Kod žena, najbolje su se pokazali panax ženšen, maka, suplementacija željezom, ginko biloba i ašvaganda.

Većina ovih suplemenata se može pronaći u formi tableta, ali i kao čajevi, esencijalna ulja i slično.

Libido suplementi za žene i muškarce

Ispratite nekoliko sledećih koraka i napravite libido reset:

  • Jedite više voća - ubacite u svoju prehranu banane, smokve i avokado. To su namirnice koje imaju afrodizijačka svojstva i mogu potencialno popraviti libido. Također su pune vitamina i minerala, te pojačavaju cirkulaciju i popravljaju općenito zdravstveno stanje čoveka.
  • Čokolada - Kroz povijest čokolada je bila simbol strasti, ne samo zbog svog izvrsnog okusa već i zbog svoje sposobnosti da poboljša seksualni užitak. Čokolada potiče oslobađanje kemikalija u mozgu, poput serotonina, koje mogu podizati općenito, ali i seksualno raspoloženje. Serotonin također može modificirati protok krvi kroz genitalna tkiva i tako popraviti i ojačati libido.
  • Začini - dodajte obroku malo češnjaka ili bosiljka sledeći put. Miris bosiljka stimulira osjetila, dok češnjak sadrži visoku razinu alicina, molekula koji povećava protok krvi.
  • Fizička aktivnost - Uravnotežena prehrana i redovito vježbanje mogu vam pomoći da se osjećate bolje i zadovoljnije sa svojim tijelom. Trening će naterati srce da se razmrda, cirkulacija će se popraviti, mišići će se aktivirati i bit ćete srećniji.
  • Ograničite se na čašu vina - jedna čaša vina posle večere je sasvim u redu. Ona vas može opustiti i pripremiti za intimni odnos. Međutim, dve, tri ili više čaša, totalno će neutralizirati sva afrodizijačka svojstva koja vino u sebi ima.
  • Kontrolirajte stres - Napravite si vrijeme za meditaciju i oslobađanje od stresa. Čak i ako ste fizički 100% zdravi, stres može negativno utjecati na vaš libido. Odgovor na pitanje kako povećati ženski libido leži možda baš ovde, jer pojedina istraživanja pokazuju da su žene posebno osjetljive na učinke koje stres može imati na nečiji seksualni život. Muškarci, s druge strane, često koriste seks za ublažavanje stresa.

Uz meditiranje, dajte šansu i sportu, tai chiju, zašto da ne i jogi.

  • Dovoljno spavajte - san je iznimno važan. Dok spavamo, naš organizam se regenerira, a ako je san poremećen ili prekratak, razni problemi se mogu pojaviti. Nervoza, razdražljivost, gojenje, mršavljenje, pa i problemi sa libidom mogu se javiti kod manjka sna.

 

Ponekad jednostavne promjene u svakodnevnom životu mogu pomoći osobi da povrati seksualnu želju. Dobra, kvalitetna prehrana, dovoljno sna, mršavljenje i izbacivanje alkohola mogu biti sve što trebate napraviti kako bi se povećao interes za seks i cjelokupno zdravlje osobe poboljšalo.

Nekada, jedino što pomaže jeste seksualna terapija i terapija razgovorom. Razgovor sa kvalificiranim terapeutom može pomoći ljudima da prevaziđu traumu, poboljšaju svoje samopoštovanje i ojačaju odnose s partnerom.

Hormonska terapija

Dodatna terapija estrogenom je jedan od načina kako povećati libido kod žena. Radi se o vrlo učinkovitom tretmanu koji podiže razinu estrogena u cijelom tijelu. Daje se u formi tablete.

Postoji i estrogen u formi krema koji se rabi lokalno, uglavnom kako bi pomogao kod vaginalnih simptoma, poput suhoće. Neretko može imati nuspojave, stoga je najbolje provjeriti s liječnikom o rizicima uzimanja hormonske terapije.

Dodatna terapija testosteronom jedan je od načina kako povećati libido kod muškaraca. Ako muškarac ima nizak testosteron i određene simptome, liječnik mu može prepisati terapiju testosteronom. Ovaj lijek može biti u obliku flastera koji se lijepe po tijelu i ispuštaju testosteron koji poslije koža upija ili injekcija koje se ubrizgavaju u tkivo.

Kada posjetiti liječnika

Ako nizak libido značajno utječe na kvalitet života osobe, treba kontaktirati liječnika. Nizak libido može dodatno utjecati na stres kod nekih ljudi, time staviti njihovo cjelokupno mentalno i fizičko zdravlje pod pritisak.

Neki od znakova ste zreli za razgovarati sa svojim liječnikom:

  • zategnut odnos s partnerom
  • loše samopoštovanje
  • društvena izolacija i stres koji utječe na kvalitet života
  • bezuspješan pokušaj liječenja libida uobičajenim metodama

Kako povećati libido je razgovor koji ne bi trebao izazivati neugodu. To je uobičajena pojava i može biti simptom ili nuspojava zbilja velikog broja različitih čimbenika.

Posjeta liječniku može pomoći osobi da riješi problem, identificira učinkovit tretman ili ukoliko ima potrebe da ga uputi specijalistu za seksualno zdravlje.

Zaključak

Oba pola su manje više podjednako pogođena i mogu doživjeti nizak libido ili smanjenu seksualnu želju. Uzroci su razni, od medicinskih stanja, nedostatka hormona ili problema s mentalnim zdravljem.

Ako nizak libido negativno utječe na nečiji život, o tome bi definitivno trebali razgovarati s liječnikom i skupa pokušali pronaći najbolju mogućnost liječenja. Liječnik najbolje razume što treba napraviti i kako povećati libido.