Besplatna dostava za sve porudžbine na sajtu!
« Vrati se na blog

PREURANJENA EJAKULACIJA

Preuranjena ejakulacija (PE) događa se kada muškarac doživi orgazam i izbaci sjeme ubrzo nakon seksualne aktivnosti i uz minimalnu stimulaciju penisa.

Naziva se i ranom ejakulacijom, brzom ejakulacijom, brzim klimaksom, preuranjenim klimaksom i (tijekom povijesti) ejakulatio praecox...

ejakulacija slika

Uvod

Preuranjena ejakulacija se događa kada muškarac tijekom spolnog odnosa ejakulira ranije nego što bi on ili njegov partner željeli. To je jedan od uobičajenih spolnih problema.

Procjene variraju da čak 1 od 3 muškarca kažu da su u jednom trenutku iskusili ovaj problem.

Ukoliko se ne događa često, to nije razlog za brigu. Ali, možda imate od preuranjenu ejakulaciju ukoliko:

  • Uvijek ili gotovo uvijek ejakulirate u manje od jedne minute od početka penetracije.
  • Nikad ili gotovo nikad niste u mogućnosti da odložite ejakulaciju tijekom spolnog odnosa.
  • Se osjećate tužno ili uzrujano što rezultira izbjegavanjem spolnih odnosa.

Psihološki i biološki čimbenici mogu doprinijeti preuranjenoj ejakulaciji. Iako mnogim muškarcima može biti neugodno govoriti o njoj, preuranjena ejakulacija je čest i izlječiv problem.

Lijekovi, savjetovanje i spolne tehnike koje odlažu ejakulaciju — ili spoj ovih tehnika — mogu poboljšati spolne odnose za Vas i Vašeg partnera.

Preuranjena ejakulacija simptomi

Glavni simptom preuranjene ejakulacije je nesposobnost da se ejakulacija odloži na barem jednu minutu od trenutka penetracije.

No do ovog problema može doći u bilo kojoj seksualnoj situaciji, čak i tijekom masturbacije.

Preuranjena ejakulacija može biti:

  • Cjeloživotna (primarna) - Cjeloživotna preuranjena ejakulacija se događa uvijek, ili gotovo uvijek, još od Vašeg prvog spolnog odnosa.
  • Stečena (sekundarna) - Stečena preuranjena ejakulacija se razvija nakon što ste već imali prethodne spolne odnose bez problema sa ejakulacijom.

Mnogi muškarci smatraju da imaju simptome, ali njihovi simptomi ne ispunjavaju kriterije za dijagnozu preuranjene ejakulacije. Umjesto toga, ovi muškarci vjerojatno imaju prirodno varijabilnu preuranjenu ejakulaciju što uključuje periode brze ejakulacije, kao i periode normalne ejakulacije.

Kada se treba obratiti liječniku

Obratite se svom liječniku ukoliko ejakulirate ranije nego što bi željeli tijekom većine spolnih odnosa. Muškarci se često stide pričati o problemima sa svojim seksualnim zdravljem, ali nemojte dopustiti da Vas to spriječi da se obratite svom liječniku.

Preuranjena ejakulacija je čest i izlječiv problem.

Razgovor sa liječnikom nekim muškarcima može umanjiti brige oko preuranjene ejakulacije.

Na primjer, može biti olakšavajuće čuti da je povremena PE potpuno normalna i da je prosječno vrijeme od početka spolnog odnosa do ejakulacije oko pet minuta.

preuranjena ejkaulacija karakteristike slika

Uzroci

Točan uzrok PE nije poznat. Iako se nekad smatralo da je uzrok isključivo psihičke prirode, liječnici danas znaju da preuranjenu ejakulaciju uzrokuje složena interakcija psiholoških i bioloških uzročnika.

Psihološki uzroci

Psihološki uzročnici koji igraju ulogu uključuju:

  • Rana seksualna iskustva,
  • Seksualno zlostavljanje,
  • Negativno viđenje vlastitog izgleda,
  • Depresija,
  • Zabrinutost o preuranjenoj ejakulaciji,
  • Osjećaj krivnje koji Vas tjera da što brže privedete spolne odnose kraju.

Ostali uzročnici koji igraju ulogu:

  • Erektilna disfunkcija - Muškarci koji pate od anksioznosti vezane za dobijanje ili održavanje erekcije tijekom spolnog odnosa možda upadnu u obrazac žurbe da ejakuliraju, što može biti veoma teško za promijeniti.
  • Mnogi mušakrci koji pate od preuranjene ejakulacije također imaju problema sa anksioznosti - vezanu isključivo za seksualne performanse ili vezanu za druge probleme.

Biološki uzroci

Nekoliko bioloških uzročnika može doprinijeti preuranjenoj ejakulaciji, uključujući:

  • Abnormalne razine hormona.
  • Abnormalne razine kemikalija u mozgu zvanih neurotransmiteri.
  • Oteknuće i infekcija prostate ili uretre.
  • Naslijeđene osobine.

Faktori rizika

Različiti uzročnici mogu povećati Vaš rizik za razvijanje PE, uključujući:

  • Erektilna disfunkcija - Možda imate uvećane predispozicije za preuranjenu ejakulaciju ukoliko ponekad ili učestalo imate problem sa dobijanjem ili ordržavanjem erekcije. Strah od gubitka erekcije može dovesti do toga da svjesno ili nesvjesno požurujete spolni odnos.
  • Emocionalno ili mentalno naprezanje - u bilo kom dijelu Vašeg života može doprinijeti preuranjenoj ejakulaciji što ograničava Vašu sposobnost da se opustite i fokusirate tijekom spolnih odnosa.
preuranjena ejakulacija posljedice

Komplikacije

Preuranjena ejakulacija može uzrokovati probleme u Vašem privatnom životu, uključujući:

  • Stres i probleme u vezi - Čest problem do kojeg preuranjena ejakulacija dovodi je stres u vezi.
  • Probleme vezane za plodnost - Preuranjena ejakulacija može u nekim slučajevima otežati oplodnju parovima koji pokušavaju dobiti bebu ukoliko ejakulacija nije intravaginalna.

Dijagnoza

Pored pitanja vezanih za Vaš seksualni život, liječnik će Vas pitati o Vašoj zdravstvenoj povijesti i možda izvrši fizički pregled.

Ukoliko imate problema sa PE kao i sa dobijanjem i održavanjem ejakulacije, liječnik možda zatraži analizu krvi da bi provjerio Vašu razinu muškog hormona (testosterona) kao i neke druge preglede ili analize.

U nekim slučajevima, liječnik Vam možda predloži da posjetite urologa ili stručnjaka za mentalno zdravlje koji je specijaliziran za seksualne poteškoće.

Liječenje

Standardne metode liječenja preuranjene ejakulacije uključuju bihevioralne tretmane, površinske anestetike, lijekove i savjetovanje.

Behavioralne tehnike

Nekada, terapija može uključivati jednostavne i masturbiranje 1 ili 2h prije spolnog odnosa, što će Vam pomoći da odložite ejakulaciju tijekom spolnog odnosa.

Vaš liječnik također možda preporuči da izbjegavate spolni odnos na neko vrijeme i usredotočite se na druge vrste seksualne igre, što će ukloniti pritisak povezan sa spolnim odnosima.

Trening dna zdjelice

Slabi mišići dna zdjelice mogu narušiti Vašu sposobnost da odložite ejakulaciju. Trening dna zdjelice (Kegelove vježbe) može pomoći da osnažite ove mišiće.

Za izvedbu ovih vježbi trebate:

  • Pronaći prave mišiće - Da bi pronašli mišiće dna zdjelice, zaustavite uriniranje prije vremena ili zategnite mišiće koji spriječavaju prdež. Ove radnje koriste mišiće poda zdjelice. Nakon što pronađete ove mišiće, vježbe možete izvoditi u bilo kojem položaju, ali u početku će Vam vjerojatno biti najlakše izvoditi ih u ležećem položaju.
  • Usavršiti tehniku - Zategnite mišiće poda zdjelice, držite ih zategnute tri sekunde i onda ih opustite na tri sekunde. Učinite ono nekoliko puta u nizu. Nakon nekog vremena, ovi mišići će postat snažniji i onda možete pokušati vježbe izvoditi dok sjedite, stojite ili hodate.
  • Biti fokusirani - Za najbolje rezultate potrebno je da se fokusirate na zatezanje isključivo mišića poda zdjelice. Pazite da ne napregnete mišiće zadnjice, abdomena ili butina. Nemojte držati dah, već dišite normalno tijekom izvedbe vježbi.
  • Ponavljati 3 puta dnevno. Zadajte si kao cilj da svakog dana napravite tri serije po 10 ponavljanja.

Stisni-stani tehnika

Liječnik možda Vama i Vašem partneru naloži da koristite nešto što se zove stisni-stani tehnika. Ova tehnika funkcionira na sljedeći način:

  • Započnite seksualne aktivnosti kao i obično, uključujući stimulaciju penisa, sve dok ne budete skoro pa spremni za ejakulaciju.
  • Neka Vam partner stisne vrh penisa na točki gdje se glavić (glans) spaja sa ostatkom penisa i drži stisak nekoliko sekundi dok vas ne prođe nagon za ejakulacijom.
  • Po potrebi ponovite ovaj proces sa partnerom više puta.

Ponovljenim izvođenjem ove tehnike u dovoljnoj mjeri možete dosegnuti točku gdje možete ući u partnera bez ejakulacije. Uz još malo vježbe, osjećaj da znate kako odložiti ejakulaciju može ući u naviku i eliminirati potrebu za uporabom stisni-stani tehnike.

Ukoliko tehnika uzrokuje bol ili nelagodu, još jedna tehnika je da zaustavite stimulaciju točno prije ejakulacije pričekate da se nivo uzbuđenosti smanji i onda počnete ponovno. Ovaj pristup je poznat kao stani-kreni tehnika.

Kondomi

Oni mogu drastično smanjiti osjetljivost penisa što može pomoći da odložite ejakulaciju.

Kondomi za 'kontrolu vrhunca' su dostupni u slobodnoj prodaji. Ovi kondomi sadrže sredstva za umrtvljavanje poput lidokaina ili benzokaina i napravljeni su od lateksa da bi pomogli pri odlaganju ejakulacije.

Lijekovi

Površinski anestetici

Anestetičke kreme i sprejevi koji sadrže sredstva za umrtvljavanje poput benzokaina, lidokaina ili prilokaina se koriste zatretman PE.

Oni se nanose na penis 10 minuta prije seksualnog odnosa da bi smanjili osjetljivost i pomogli pri odlaganju ejakulacije.

Lidokain-prilokain krema za preuranjenu ejakulaciju (EMLA) dostupna je uz liječnički recept.

Lidokain sprejevi za preuranjenu ejakulaciju su dostupni u slobodnoj prodaji.

Iako su površinski anestetici učinkoviti i podnošljivi, imaju potencijalne nuspojave. Na primjer, kod nekih muškaraca je došlo do privremenog gubitka osjetljivosti i umanjenog seksualnog zadovoljstva. Ponekad su i partnerice osjetile iste nuspojave.

Sredstva koja se uzimaju oralno

Mnoga sredstva mogu pomoći pri odlaganju orgazma.

Iako nijedan takav lijek nije odobren od strane FDA za liječenje preuranjene ejakulacije, neki se svejedno koriste za ovu namjenu, uključujući antidepresive, analgetike i PDE5 inhibitore.

Ova sredstva mogu biti propisana za uporabu svakodnevno ili po potrebi, i mogu biti propisana samostalno ili u kombinaciji sa drugim lijekovima.

  • Nuspojava nekih antidepresiva je odloženi orgazam. Upravo iz tog razloga se selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRIjevi) poput escitaloprama (Lexapro), sertralina (Zoloft), paroksetina (Paxil) ili fluoksetina (Prozac, Sarafem) koriste za pomoć pri odlaganju ejakulacije.

Od ovih sredstava koja su odobrena za uporabu, paroksetin izgleda kao najučinkovitiji. Ova sredstva obično počinju djelovati nakon pet do deset dana. No možda budu potrebna dva do tri tjedna terapije prije nego vidite puni učinak.

Ukoliko SSRIjevi ne poboljšaju Vašu sposobnost da bolje kontrolišete točan trenutak ejakulacije, liječnik Vam možda prepiše triciklički antidepresiv klomipramin (Anafranil).

Neželjene nuspojave antidepresiva mogu uključivati mučninu, znojenje, pospanost i smanjen libido.

  • Tramadol (Ultram) je sredstvo koje se često koristi protiv bolova. Također ima nuspojave koje odlažu ejakulaciju. Neželjene nuspojave mogu uključivati mučninu, glavobolje, pospanost i vrtoglavice.

  • PDE5 inhibitori - Sredstva koja se koriste za impotenciju, poput Sildenafil Citrata (Kamagra Gel),vardenafil (Valif) ili Tadalafila (Apcalis, Tadalis), također mogu pomoći kod PE. Neželjene nuspojave mogu uključivati probavne smetnje, crvenilo u licu I glavobolje. Ova sredstva mogu biti učinkovitija kada se koriste uporedo sa SSRI sredstvom.

Potencijalni budući tretmani

Istraživanja ukazuju da nekoliko lijekova može pomoći pri liječenju preuranjene ejakulacije, ali potrebno je dodatno ih istražiti. Ovi lijekovi uključuju:

  • Ovo je SSRI koji se često prvi koristi za liječenje preuranjene ejakulacije u drugim zemljama. Trenutno je u stadiju kliničkih ispitivanja u SAD-u.
  • Modafinil (Provigil). Koristi se za liječenje poremećaja spavanja i narkolepsije.
  • Silodosin (Rapaflo). Ovaj lijek je uobičajen pri liječenju uvećanja žlijezde prostate (benigna hiperplazija prostate).

Savjetovanje

Ovaj pristup uključuje razgovor o Vašim vezama i iskustvima sa stručnjakom za mentalno zdravlje. Sastanci Vam mogu pomoći pri smanjivanju anksioznosti vezane za performansu i pri pronalasku boljih načina za nošenje sa stresom.

Savjetovanje najbolje pomaže kada se primjenjuje uporedo sa terapijom lijekovima.

Preuranjena ejakujacija može devesti do toga da osjetite gubitak bliskosti sa Vašim seksualnim partnerom. Možda se budete osjećali bijesno, posramljeno i uzrujano, te se kao rezultat udaljite od partnera.

Vaš partner također može biti uznemiren promjenom u seksualnoj bliskosti. Preuranjena ejakulacija može dovesti do toga da se partneri osjećaju manje povezano ili povrijeđeno.

Razgovaranje o problemu je važan korak, a savjetovanje o vezi ili seksualna terapija također mogu pomoći.

preuranjena ejakulacija uzroci i terapija slika

Alternativna medicina

Nekoliko tretmana alternative medicine je bilo predmetom istraživanja, uključujući jogu, ljekovita sredstva i akupunkturu. Dodatna istraživanja će biti potrebna da bi se procijenila učinkovitost ovih terapija.

Pripremanje za pregled

Potpuno je normalno osjećati se neugodno govoreći o svojim seksualnim problemima, ali možete imati povjerenja da je Vaš liječnik vodio slične razgovore sa mnogo drugih muškaraca.

Preuranjena ejakulacija je vrlo čest i izlječiv problem.

Spremnost da razgovarate o PE će Vam pomoći da dobijete terapiju potrebnu da vratite svoj seksualni život na pravi put. Naredne informacije bi Vam trebale pomoći da se pripremite i izvučete maksimum iz vašeg pregleda.

Informacije koje je potrebno unaprijed zapisati

  • Ograničenja prije pregleda - Kada zakažete svoj pregled, upitajte da li postoje bilo kakva ograničenja kojih se trebate pridržavati do trenutka Vaše posjete.
  • Koliko često ejakulirate prije nego što bi Vi ili Vaš partner to željeli? Koliko vremena obično prođe od početka spolnog odnosa do ejakulacije?
  • Seksualna povijest - Prisjetite se svih veza i spolnih odnosa od trenutka kada ste postali seksualno aktivni. Da li ste ranije imali problema sa preuranjenom ejakulacijom? Pod kojim okolnostima i sa kim?
  • Medicinska povijest - Zapišite sve ostale zdravstvene probleme koji su Vam dijagnosticirani, uključujući one vezane za mentalno zdravlje. Također zapišite nazive i jačinu svih lijekova koje trenutno uzimate ili ste uzimali u novije vrijeme, uključujući lijekove koje ste dobili na recept ili kupili u slobodnoj prodaji.
  • Pitanja koja trebate postaviti liječniku - Unaprijed zapišite pitanja da bi maksimalno iskoristili vrijeme provedeno sa liječnikom.

Osnovna pitanja koja možete postaviti liječniku

Ova lista sadrži prijedloge pitanja koja možete postaviti liječniku o preuranjenoj ejakulaciji. Nemojte oklijevati da postavite dodatna pitanja tijekom Vašeg pregleda.

  • Što može biti uzrok moje preuranjene ejakulacije?
  • Koje preglede i analize preporučujete?
  • Koju vrstu tretmana preporučujete?
  • Koliko brzo nakon početka terapije mogu očekivati poboljšanje?
  • Koliko poboljšanje je razumno očekivati?
  • Postoji li šansa da se problem javi ponovno?
  • Postoji li generička alternativa lijeku koji mi propisujete?
  • Postoje li ikakve brošure ili neki drugi štampani materijali koje mogu ponijeti sa sobom? Koje internetske stranice preporučujete da posjetim?

Što očekivati od Vašeg liječnika

Liječnik će Vam možda postaviti veoma lična pitanja i možda bude želio razgovarati i sa Vašim partnerom. Da bi pomogli liječniku da odredi uzrok Vašeg problema i najprikladniju terapiju, budite spremni da odgovorite na pitanja poput:

  • Koliko često imate PE?
  • Kada ste je prvi put iskusili?
  • Imate li preuranjenu ejakulaciju samo sa određenim partnerom ili partnerima?
  • Da li ste je iskusili tijekom masturbacije?
  • Da li je imate svaki put kada imate spolni odnos?
  • Koliko često imate spolne odnose?
  • Koliko Vam smeta preuranjena ejakulacija?
  • Da li i koliko Vašem partneru smeta?
  • A li ste i koliko ste zadovoljni Vašom trenutnom vezom?
  • Imate li i problema sa dobijanjem i održavanjem erekcije (erektilnom disfunkcijom)?
  • Uzimate li lijekove koji se dobijaju na recept? Ukoliko ih uzimate, koje lijekove ste u novije vrijeme počeli ili prestali uzimati?
  • Koristite li rekreacijske droge?

Što možete učiniti u međuvremenu?

Donošenje odluke da se obratite liječniku je važan korak. U međuvremenu, razmotrite istraživanje drugih načina na koje se možete povezati sa svojim partnerom.

Iako preuranjena ejakulacija može uzrokovati napetost i anksioznost u vezi, ona je izlječiva.

« Vrati se na blog