Besplatna dostava za sve porudžbine na sajtu!
« Vrati se na blog

G točka kod muškaraca

Nisu samo dame pretplaćene na misteriozne dijelove tijela, koje kad dodirnemo, prosto eksplodiramo od ekstaze i uzbuđenja. Takozvana G točka, kod oba spola je prikrivena unutar genitalne regije i može se opipati samo penetracijom. Kod dama kroz vaginu, a kod muškaraca jedino rektalno. Prostata, odnosno muška G točka, mali je višefunkcijski organ koji je sposoban pružiti neizmjerno zadovoljstvo. Lociran unutar tijela, nalazi se točno između baze penisa i rektuma.

Što je G točka?

G točka je dio tijela koji kad stimuliran ima mogućnost emitiranja nevjerojatnog osjećaja zadovoljstva. Kod muškaraca, G točka je njihova prostata, koja je manje više veličine oraha. Zahvaljujući ogromnom broju živčanih završetaka u toj regiji, muška G točka pruža nemjerljive užitke.

Prostata ima tri zone:

  • perifernu zonu, koja čini približno 75 % organa.
  • centralnu zonu, koja obuhvata od 5 do 8 % prostate.
  • prijelaznu (tranzicionu) zonu, kojoj pripada oko 20 % organa.

G točka kod muškaraca

Periferna zona svojom masom okružuje distalnu uretru, koja je zapravo naš mokraćni kanal koji se prostire cijelom duljinom našega penisa.

Centralna zona omotava kanale za ejakulaciju koji omogućuju neometano proticanje sperme kroz spolovilo.

Tranziciona (prijelazna) zona okružuje proksimalnu uretru, tj. onaj dio kanala koji se proteže baš kroz sam organ. Cijela prostata je spakirana u fibromuskularnu membranu, dakle sve tri zone skupa stvaraju jednu cjelinu.

Postoji li zbilja muška G točka

Kako svi znamo da prostata postoji, dakle i G točka mora postojati.

Njena formacija započinje još tijekom razvoja embrija u majčinom trbuhu. Najpre započinje kao embrionalni urogenitalni sinus, koji kako vrijeme odmiče i fetus raste, se kasnije razvija u reproduktivne i urogenitalne organe.

Ova transformacija je karakteristična za gotovo sve sisavce, a veoma je dobro zabeležena na miševima, pacovima i populaciji šišmiša i ostvaruje se negde do 10. ili 12. tjedna gestacije.

Po završetku tog razdoblja, takozvani androgeni hormoni započinju formiranje prostate kod muških beba. Ovi hormoni su također zaduženi za aktivnosti prostate tjekom puberteta.

Gdje je?

Prostata se nalazi relativno dobro prikrivena unutar samog tijela, na polovici puta između rektuma i baze penisa. Tko god je vozio bicikl, zna točno ono mjesto na koje kad sjednete dobijete neki "interesantan" osjet u penisu. Nalazi se točno ispod mokraćnog mjehura i mokraćna cijev prolazi kroz nju. Samom ovom činjenicom, jasno je da prostata mora imati ogroman utjecaj na mokrenje, erekcije i seksualne sposobnosti muškaraca. Interesantno je da kako ljudi stare, njihova prostata im se povećava.

Gde se nalazi g točka kod muškaraca

Prostata se može napipati na oko 5 centimetara unutar rektuma. Kako biste je stimulirali osoba može umetnuti čist, dobro podmazan prst u anus, s prstom direktno usmjerenim ka pupku.

Prostata je ekstremno osjetljiva na pritisak i dodir, pa ako niste spremni gurati prste u anus, osoba također može aplicirati pritisak na perineum, oblast između skrotuma i anusa, kako bi indirektno stimulirala prostatu.

Kako nam to čini zadovoljstvo?

Da budemo iskreni, nije u potpunosti poznat kompletan mehanizam kako prostata pruža muškarcima seksualno zadovoljstvo. Prema studiji iz 2018. sugerira se da postoje najmanje 2 načina kojima to prostata uspeva da učini.

Teorija broj jedan se poziva na skupinu živaca izravno povezanih s prostatom. Ti živci, poznati pod imenom pleksus prostate, dolaze iz niže zone pleksusa zdjelice, koja se može naći jako blizu kralježnice.

Ceo sustav koji čine prostata, penis i mokraćni kanal povezani su s ovom živčanom skupinom. Predpostavka je da orgazam vrlo vjerojatno utječe i aktivira te živčane završetke i tako pojačava osjećaj zadovoljstva u cijeloj ovoj regiji.

Teorija broj dva zalazi nešto dublje u problematiku i uključuje mozak. Postoji i opcija da ukoliko prostati posvetimo malo više pažnje, vremenom osoba dobija sve više zadovoljstva od nje.

Svi znamo da je sam mozak praktično čudo, te da ukoliko se u potpunosti fokusiramo na nešto može nas učiniti uzbuđenijim i pronaći više uzbuđenja iz najrazličitijih poteza, pa tako i u stimulaciji prostate.

Prema podacima iznetim u ovoj studiji, ovaj proces takoreći može kondicionirati naš mozak da od svake sljedeće stimulacije prostate možemo očekivati sve veće i veće uzbuđenje.

Ovaj proces definitivno povećava vjerojatnost da će se muškarcu svidjeti stimulacija prostate, te moći uživati sve njezine dobrobiti.

Funkcija prostate

Prostata je višenamjenski organ koji ima svoju svrhu i u spolnome užitku i u reprodukciji, ali i naizgled jednostavnom procesu kao što je mokrenje.

Reprodukcija

Sjeme ili ejakulat, sastoji se od tekućine dobivene iz žlijezda koje oblažu ureter unutar penisa, Cowperove žlijezde (koja je zadužena za proizvodnju preejakulata), prostate i sjemenih žlijezda (uredno pozicioniranih između rektuma i mjehura).

Prostata je svojim djelovanjem odgovorna za oko 30 % sastava ove sjemene tekućine. Ona također daje spermi ekstra zaštitu od utjecaja sjemenih žlijezda. Naime, sjemene žlijezde su poznate po tekućini koja ima spermicidne tendencije, odnosno ubija spermije.

Samim tim znači da je prostata neizmerno važna kada govorimo o ljudskoj reprodukciji. Prostata i sjemene žlijezde proizvedu sjeme koje sjemena tekućina dalje nosi do jajašca i uz malo sreće to može dovesti do trudnoće.

Zadovoljstvo

Postojalo je mišljenje u znanstvenim krugovima, da dok prostata nosi sjemenu tekućinu kroz prostatičnu uretru, najširi i najdulji dio uretre, ona zapravo emitira kakve signale i ejakulacijski refleks koji nas zato tjera na ejakulaciju.

No, kako bismo onda objasnili suhi orgazam, kada tijelo uopšte ne ejakulira tekućinu.

To znači da tranzit sjemene tekućine kroz organ nije okidač za orgazam. A da ne bude to najveće otkriće, čak i muškarci kojima je prostata kirurški odstranjena, mogu doživjeti orgazam

Kako održavati prostatu zdravom?

Postoji nekoliko medicinskih stanja manje ili više ozbiljnih, koji utječu na prostatu. Možda i najopasniji među njima je rak prostate. Prema podacima centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rak prostate u prosjeku pogađa oko 13 % svih muškaraca u Sjedinjenim Državama.

Prostata može biti pogođena različitim bolestima. Tri najčešća oblika bolesti prostate su:

  • Prostatitis - upala prostate. Može biti bakterijski uzrokovana (akutni ili kronični bakterijski prostatitis) ili nebakterijskim čimbenicima (upaljena prostata, također poznata kao sindrom kronične zdjelične boli).
  • Benigna hiperplazija prostate (BHP) - odnosi se na nekancerozno uvećanje prostate. To je veoma uobičajeno stanje kod starijih muškaraca i može uzrokovati urinarne simptome kao što su poteškoće sa pražnjenjem mjehura, učestalo mokrenje, slab protok urina i slab mokraćni mlaz.
  • Rak prostate - maligni tumor koji se razvija u tjelu prostate. To je jedan od najčešćih karcinoma kod muškaraca. Čimbenici rizika za rak prostate uključuju godine, rasu, historiju bolesti u obitelji i određene genetske čimbenike.

Važno je skrenuti pažnju da ovo nisu jedine bolesti koje mogu zahvatiti prostatu, ali su daleko najčešće. Ako ste iz bilo kojega razloga zabrinuti u vezi sa zdravljem svoje prostate, preporučuje se konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom radi pravilne procjene stanja i smjernica u eventualnom liječenju.

Opet, postoji nekoliko provjerenih načina na koje si možemo dodatno pomoći u održavanju zdravlja prostate.

Primjera radi, udruženje oboljelih od bolesti prostate preporučuje sljedeće:

  • pridržavajte se što zdravije prehrane
  • redovito vježbajte, bar 3 puta nedeljno
  • izbjegavajte alkohol i pušenje cigareta
  • smanjite svu industrijski dobivenu hranu (mesne prerađevine, mlijeko i njegove derivate, grickalice, gazirane sokove i sl.)
  • ograničite unos kalcija na maksimum 1200 mg dnevno
  • suplementirajte omega 3 tabletama ukoliko ne možete jesti više ribe
  • jedite više sezonskog svežeg voća i povrća
  • konzumirajte zeleni čaj

Je li mogućno vratiti osjećaj zadovoljstva nakon odstranjivanja prostate?

Prostatektomija je kirurški zahvat kojim se iz nekog razloga uklanja pacijentova prostata. Kako pri ovome zahvatu kirurg u potpunosti odstrani organ, mogučnosti njene stimulacije i zadovoljstva koje ona pruža su za pacijenta zauvjek izgubljene. Međutim, iako bez prostate, sveukupno seksualno zadovoljstvo i uzbuđenje i dalje su mogući.

Ovakva kirurška intervencija često je jedna od mogućnosti liječenja raka prostate i vrlo je uobičajena kod slučajeva kada se rak nije proširio na ostale dijelove tijela.

Postoje dva tipa prostatektomije.

  • standardna operacija - tijekom koje kirurg reže i prostatu i živce koji ju okružuju.
  • operacija uz očuvanje živčanog sustava

Kod standardne prostatektomije, sudeći prema članku iz 2017. časopisa World Journal of Men's Health, od 33 do 77 % muškaraca koji su joj bili podvrgnuti, prijavilo je smanjenu sposobnost ostvarivanja orgazmičkih osjećaja. Ovakav poremećaj se može kretati od blagog smanjenja, pa sve do pojave anorgazmije, apsolutnog izostanka orgazma.

Studija iz 2014. sprovedena na 256 seksualno aktivnih muškaraca koji su bili podvrgnuti ovoj kirurškoj metodi liječenja zabjeležila je sljedeće:

  • 60 % svih ispitanika prijavilo je umanjeni intenzitet orgazama
  • 57 % svih ispitanika otkrilo je da im je sada potrebno nešto više vremena za uspostavljanje orgazma
  • 10 % ispitanika dalo je osjetiti neku vrstu boli za vrijeme orgazma
  • 5 % ispitanika nije moglo ostvariti orgazam, odnosno je anorgazmično.

Međutim, kod varijante operacije koja poštedi živce, ovi procenti izgledaju u ogromnoj mjeri bolje, te vjerojatnost da će muškarac imati bilo kakav poremećaj je praktično minimalan.

To je zahvaljujući pošteđenim neuronima koji kontroliraju dobar deo ostvarivanja erekcije, ali i direktno učestvuju u njoj.

Studijom iz 2012. godine dokazano je da 90,7 % osoba podvrgnutih ovom kirurškom zahvatu i 92,9 % onih mlađih od 60 godina uspjelo bez problema doživjeti orgazam.

Ostale erogene zone

Konstantno otvoren kanal komunikacije s partnerom tijekom seksualnog užitka veoma je važna stavka u otkrivanju novih erogenih zona.

Prema podacima sa kojima moderna znanost raspolaže najčešće erogene zone uključuju:

  • sam penis
  • skrotum
  • vrat
  • usne i usta
  • unutarnja strana bedara

Zaključak

G točka muškaraca nije ništa drugo do njihova prostata. Nalazi se pomalo prikrivena unutar tijela, dostupna putem rektuma, a može se stimulirati izravno (penetracijom) ili neizravno (masiranjem perineuma).

Iako nije posve jasno kako sve prostata utječe na seksualni užitak, činjenica je da ona određene osjete pruža i da njezinom stimulacijom te osjete možemo dodatno pojačati. To je gotovo sigurno zbog ogromne količine živaca koji su protkani kroz čitav taj region i njezinu neposrednu blizinu. Poremećaji rada prostate mogu uzrokovati erektilnu disfunkciju.

Također, ona čini naše spermije otpornijim i na taj način potiče reproduktivno zdravlje, a njeno zdravo funkcioniranje možete osigurati slijedeći slijedeće korake. Korigujte ishranu, izbacite masnu i tešku hranu, gazirane sokove, alkohol i cigarete, te se malo i fizički aktivirajte. Obična šetnja, svaki dan po pola sata, za početak će biti više nego dovoljna, a vremenom se ta aktivnost može i povećavati.

Čuvajte svoju prostatu i zauzvrat će i ona paziti na Vas!