Besplatna dostava za sve porudžbine na sajtu!
« Vrati se na blog

Prijapizam: što trebamo znati o tome?

Prijapizam je duža i često vrlo bolna erekcija penisa, koja u svojoj biti onemogućuje prirodnu drenažu penisa. Naime, kod svake erekcije dolazi do nakupljanja krvi u penisu, postiže se erekcija i nakon nekog vremena kada je posao obavljen i treba nastupiti odmor, to nije mogućno, jer su arterije penisa začepljene.

Prijapizam

Ova pojava često je vrlo neugodna i zna se nastaviti dugo nakon seksualne aktivnosti. U pitanju je potencijalno vrlo ozbiljno stanje zbog povećanog rizika od trajnog oštećenja tkiva penisa.

Plan je da kroz ovaj članak sagledamo sve mogućnosti liječenja prijapizma, kao i njegove najčešće uzroke. Također ćemo taksativno pokriti i sve simptome i tipove prijapizma poznate znanosti.

Što je prijapizam?

Prijapizam je medicinsko stanje okarakterizirano dugotrajnom i često bolnom erekcijom penisa koja traje i po nekoliko sati nakon odnosa bez dodatne seksualne stimulacije. Važno je napomenuti da se prijapizam u literaturi smatra hitnim medicinskim stanjem i zahtijeva momentalno zbrinjavanje kako bi se spriječile moguće komplikacije.

Postoji nekoliko različitih vrsta prijapizma:

  • Ishemijski - poznat i kao prijapizam slabog protoka, i obično se javlja kada krv ne može napustiti penis u dogledno vrijeme nakon erekcije. Većina slučajeva prijapizma je zapravo ishemijske prirode.
  • Rekurentni - ovaj tip je također u biti ishemijski, ali ga nazivamo i reverzibilnim ili rekurentnim prijapizmom. Radi se o relativno rijetkom tipu prijapizma i najčešće se nalazi kod osoba koje boluju od anemije.
  • Neishemijski - također poznat kao prijapizam visokog protoka, koji se javlja kod ljudi s loše reguliranom cirkulacijom krvi u penis.

Prijapizam je oboljenje koje se može pojaviti kod bilo kojeg muškarca, bez obzira na dob, iznenađujuće, od novorođenčeta do duboke starosti. Kao glavni simptom ga odlikuje produljena erekcija bez obzira na interes ili seksualnu aktivnost, a mogu ga uzrokovati lijekovi, uključujući lijekove za liječenje simptoma erektilne disfunkcije, zatim razrjeđivači krvi, brojni lijekove za krvni tlak, kao i antidepresivi predviđeni za liječenje psiholoških tegoba.

Simptomi

Primarni simptom prijapizma kao što smo već istakli je produljena erekcija. Svi ostali simptomi ovise direktno o vrsti prijapizma koji se zna pojaviti.

Simptomi ishemijskog prijapizma su:

  • bol u penisu koji kako vrijeme odmiče biva sve gori.
  • erekcija u kojoj sam vrh penisa, glavić, ostaje mekan na dodir, dok tijelo bubri od prevelike količine krvi zarobljene u njemu.

Neishemijski prijapizam je uglavnom bezbolan i dovodi do blagih, nedovoljno jakih erekcija.

Što uzrokuje prijapizam?

Postoji nekolicina znanstveno dokazanih uzročnika prijapizma. Oni uključuju:

  • Lijekove - određeni lijekovi direktno ili putem nuspojava (indirektno) mogu utjecati na rad živaca u tijelu, uključujući i živčani sustav penisa. Normalno, ti živci upravljaju mišićima koji svojom kontrakcijom proširuju i skupljaju arterije koje opskrbljuju penis krvlju, omogućujući penisu da se adekvatno napuni krvlju, dovoljno proširi i uspravi. Ovako inducirani poremećaji su vrlo česti.
  • Droge - upotreba pojedinih rekreacijskih droga usko je povezana s razvojem prijapizma. Supstance poput kokaina, ekstazija, marihuane i kristalnog meta mogu negativno utjecati na zdravlje čovjeka, pa i inducirati pojavu stanja poput prijapizma.
  • Ozljede - oštećenje penilne arterije kao posljedica udarca u penis ili perineum, može imati impakt na cirkulaciju. U takvim situacijama je česta opstrukcija protoka krvi kroz penis i genitalnu regiju, loša drenaža i predstavlja vrlo čest uzrok neishemijskog prijapizma.
  • Anemija srpastih stanica - nenormalno oblikovani eritrociti (crvene krvne stanice) mogu dovesti do blokade arterije penisa, što za rezultat ima prijapizam. Naime, deformirani eritrociti su takve konstrukcije da se vrlo lako kače za okoliš i jedni za druge, te vrlo brzo mogu formirati plak ili tromb. Prema zvaničnim podacima klinike Cleveland, oko 40 posto svih odraslih osoba, pogođenih anemijom srpastih stanica, prije ili kasnije razvije prijapizam.
  • Rak - vrlo rijetko, ali ne i nemoguće je da se prijapizam javi kao nusprodukt nekih vrsta kancerogenih izraslina, osobito ukoliko te kancerogene stanice rastu i razvijaju se tik uz penisne arterije ili živce. Tada vrlo lako može doći do otežane cirkulacije ili blokade živčanih signala.
  • Hematološki poremećaji - rijetko, neki poremećaji krvi mogu dovjesti do pojave prijapizma. Multipli mijelom, talasemija i kronična leukemija su samo neke od krvnih oboljenja povezanih s razvojem prijapizma.

Kao što se da primjetiti, uzroci su različiti i ova bolest zna biti vrlo inkluzivna, te mogu biti pogođeni muškarci svih dobi. No prijapizam je najčešći kod predpubertetskih dječaka, između navršene 5. i 10. godine, te kod mlađih i odraslih osoba, između 20. i 50. godine.

Dijagnoza

Uspostavljanje dijagnoze prijapizma obično započinje standardnim detaljnim sistematskim pregledom pacijenta i upoznavanjem sa njegovom poviješću bolesti. Tek nakon toga dolazi do pregleda spolovila i prepona kako bi utvrdilo je li sve na svome mjestu i gdje je možda nastala kakva trauma.

Liječnik ponekad može naručiti i dodatne pretrage kako bi raspolagao sa što više informacija. Tu se podrazumevaju sljedeće analize:

  • krvne pretrage
  • ultrazvuk
  • toksikološki nalaz urinokulture

Vrlo rijetko ali ne i neuobičajeno je da liječnik naruči i vađenje male količine krvi izravno iz penisa.

  • ako je krv tamne, gotovo crne boje, najvjerojatnije se radi o ishemijskom prijapizmu
  • ako je krv svijetlo crvena, gotovo sigurno se radi o neishemičnom prijapizmu

Ovim testovima i s jasnom dijagnozom prijapizma, mogu se bolje upoznati temeljni uzroci vašeg prijapizma, kao i najbolji tok liječenja.

Koje komplikacije mogu nastati u slučajevima prijapizma?

Ne možemo vam dovoljno objasniti koliko je važno da ako netko ima erekciju dulju od 4 sata odmah potraži stručnu pomoć. Krv koja ostane zarobljena u penisu kako vrijeme prolazi, gubi kisik, pa da bi se održala "živom", ona troši kisik iz mišićnog tkiva, što ga može oštetiti do te mere da potencijalno bude nepovratno i nepopravljivo.

Bez brzo ukazane pomoći profesionalnog liječničkog tima, može doći do trajnog neurološkog oštećenja i razviti se erektilna disfunkcija. Da vam bolje predstavimo koliko je ovo urgentna situacija, reći ćemo vam da oštećenje tkiva u takvim uvjetima može nastati svega nakon 4 do 6 sati.

Liječenje

Ovisno o vrsti i uzroku prijapizma provodi se i tok liječenja. Liječnik će Vas svakako pregledati i procijeniti o kojoj se vrsti radi, te prema tome i liječiti. Liječenje prijapizma ima za cilj ublažiti dugotrajnu erekciju, uspostaviti normalan protok krvi i spriječiti komplikacije.

Ako je penis bio u stanju erekcije kraće od 4 sata, dobit ćete lijek protiv zgrušavanja krvi i smanjenja cirkulacije, što je negdje i protokol za erekcije od 4 do 6 sati, kod kojih su također lijekovi obično učinkoviti.

Prava razlika nastaje kod onih pacijenata koji su mislili proći će samo od sebe, pa su pomoć potražili tek nakon 6 sati. Tu se kreće također sa lijekovima protiv koagulacije i ublažavanjem lokalne cirkulacije, a ako to ne da pozitivne rezultate, poduzimaju se druge mjere. One uključuju:

  • Obloge od leda - direktno stavljanje ledenih obloga na penis i perineum potencijalno mogu smanjiti oticanje i nadamo se riješiti problem.
  • Drenaža - penis se umrtvi lokalnim anestetikom, a zatim se uz pomoć šprica i igle vrši drenažiranje zarobljene krvi iz tijela penisa. Ova metoda obično rezultira jako brzim ublažavanjem svih simptoma boli i otoka.
  • Kirurški zahvat- u rijetkim slučajevima kada oblozi s ledom i drenaža nisu doveli do očekivanih rezultata, nužno je kirurški pristupiti problemu i mehanički uspostaviti pravilan protok krvi kroz penis. To podrazumeva umjetanje stenta ili cirkulacijskog bajpasa kako bi se uspostavila redovna cirkulacija i riješio neprijatni i bolni prijapizam.

Ako je arterija pod rupturom ili je oštećena tijekom operacije, kirurg je može popraviti ili podvezati kako bi se umanjio protok krvi. Ovo predstavlja najučinkovitije riješenje kod neishemijskog prijapizma.

Zaključak i prognoza

Zaključno, prijapizam je takvo stanje da zahteva medicinsku asistenciju. Njega karakterizira dugotrajna i često bolna erekcija. Ekstremno je važno uočiti hitnost ovog stanja i odmah potražiti liječničku pomoć, jer ako neliječen blagovremeno, prijapizam može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Brzo uspostavljanje dijagnoze i liječenje ključni su za sprječavanje dugotrajnog oštećenja spolovila i potencijalnog razvitka erektilne disfunkcije.

Upamtite, prijapizam mogu uzrokovati različiti čimbenici kao što su brojni lijekovi, historija raznoraznih stanja, direktna trauma ili zlouporaba supstanci. Konzultacija sa zdravstvenim radnikom ključna je za utvrđivanje temeljnog uzročnika i pružanje odgovarajućeg liječenja. Uvijek je bolje dati prednost svom zdravlju i dobrobiti traženjem stručnog liječničkog savjeta, umjesto oslanjanja isključivo na google i internetske informacije.

Uz brzo liječenje, prognoza za nekoga s prijapizmom je obećavajuća, no, čekate li predugo dolazak prve pomoći u nadi da će sve proći samo od sebe, može doći do trajnog oštećenja penisa.