Besplatna dostava za sve porudžbine na sajtu!
« Vrati se na blog

Prosječna veličina penisa - Šta je "normalno" i da li je uopšte bitno?

Otkrijte gde se kotirate na svijetskoj lijestvici, što spada pod normalno, može li se naknadno dobiti koji cm i šta na to kažu žene?

Anatomija čoveka sa prikazom penisa

Brojna su znanstvena istraživanja pokušala odgovoriti na pitanja koja godinama muče muškarce i žene iz cijeloga svijeta, kolika je zapravo duljina prosječnog penisa?

Kroz ovaj tekst ćemo vam prenijeti sve relevantne činjenice studija koje su se bavile veličinom penisa. Ideja je da nakon čitanja ovog članka, raspolažete svim informacijama i imate odgovore na sve svoje nedoumice i pitanja. Čineći to, uvjeriti ćete se da je sve u redu s veličinom vašeg penisa ili penisa vašega partnera.

Publicirana otkrića često su predstavljena s osnovnim informacijama o sveprisutnoj muškoj unutarnjoj borbi. Da li su im penisi dovoljno veliki i hoće li njihovi seksualni partneri biti zadovoljni i primjereno zadovoljeni. Dakle, što je istina?

Kako je internet pornografija besplatna, lako dostupna, a stalno nas zatrpavaju spamovima i reklamama koje obećavaju veći penis korištenjem pomagala i ekstendera za povećanje, lako je shvatiti zašto su muški sve zabrinutiji i istina o duljini i obujmu muških genitalija, postaje zavijena maglom.

Par činjenica o veličini penisa

  • Muškarci su glavni problem, iako znanost kaže da je čak 85 % žena savršeno zadovoljno proporcijama i duljinom partnerova penisa.
  • Procjena je da čak 45 % muškaraca vjeruje da ima mali penis.
  • Nebrojane publikacije istraživanja pokazuju da je prosječna veličina opuštenog penisa 7 do 10 cm.
  • Obujam opuštenog penisa kreće se od 9 do 10 cm.
  • Normalna veličina penisa u erekciji kreće se od 12 do 16 cm.
  • Obujam penisa u erekciji je u prosjeku oko 12 cm.

Koja veličina klasificira penis kao premalen?

Jureći za ovim informacijama, skužili smo da je najbolji okvir za ono što mi smatramo malim penisom zapravo prag koji uzimaju plastični kirurzi i liječnici kojima je struka kirurško povećanjem penisa.

Istraživači koji su objavili rad u Journal of Urology proučavali su veličinu penisa 80, "fizički normalnih" muškaraca, mjereći njihove penise prije i nakon umjetno izazvane erekcije ili terapije lijekovima.

Nakon utvrđivanja vrijednosti zaključili su sljedeće:

„Samo oni muškarci čija je veličina opuštenog penisa ispod 4 cm, odnosno pod erekcijom ne dulja od 7,5 cmmogu se smatrati da imaju mali penis i mogu se kandidirati za operaciju produljenja penisa.”

Koja se veličina smatra normalnom ili prosječnom?

U istom časopisu, Journal of Urology, na istoj studiji, znanstvenici su objavili sljedeće nalaze:

  • Prosječna veličina penisa je 8,8 cm kada je opušten
  • Prosječna veličina penisa je 12,9 cm u erekciji

Ova je studija također otkrila da za prosječnog muškarca, veličina penisa u erekciji nije u izravnoj korelaciji s veličinom penisa u opuštenom stanju.

Lenjir sa prikazom veličine penisa

To de facto znači da muškarci različitih duljina penisa kada su opušteni, mogu imati penise sličnih dimenzija kada su u erekciji i obrnuto. Bitna je napomena da nije pronađena korelacija između dobi i veličine penisa.

Nalazi o tome koliko penis stvarno može narasti, dodatno su potkrijepljeni istraživanjima iz Turske na 200 muškaraca i Amerike na uzorku od 1600 muškaraca u siječnju 2014. Turska studija je imala istraživače koji su obavljali mjerenja, dok su u američkoj studiji mjere uzimali sami pacijenti i dostavile ih istraživačima.

Iako kao takvi nisu 100 % pouzdani, mogu biti dobar indikator i odgovor na pitanje, što je normalna veličina penisa?

Ova studija je zaključila da su prosječne veličine penisa sljedeće:

  • Prosječna vrijednost dužine penisa u erekciji je 14,2 cm.
  • Prosječna vrijednost obujma penisa u erekciji je 12,2 cm.

Vjerodostojnost ovih podataka se mogu uzeti za točne i nalazi su takvi da su u skladu s nizom drugih studija. Njihova je studija otkrila i da na točne dimenzije penisa u erekciji utječe metoda kojom je erekcija postignuta, je li bila bez kontakta, ručno stimulizirana, od seksa itd.

Kako da sami obavimo mjerenja?

Kako biste ispravno izmjerili duljinu penisa, uzmite ravnalo, prislonite ga uz prepone i mjerite od baze penisa do vrha.

Za adekvatno mjerenje obujma penisa uzmite si metar, omotajte ga oko najšireg dijela penisa i očitajte vrijednost. Ako nemate šnajderski metar, možete se koristiti običnim papirom koji ćete obmotati, markirati početak i kraj te lako premjeriti običnim ravnalom.

Veličina penisa po državama

Komparativna analiza dostupnih podataka iz preko 90 zemalja svijeta obavljena je u toku prošle godine. Podaci dostupni u pojedinim krajevima zemljine kugle nisu previše aktualni (idu čak i do 2001 godine), ali za naše potrebe, bit će dovoljni.

Mapa sveta sa prosečnom veličinom penisa

Uzimajući rezultate sa rezervom, Ekvador je na prvom mjestu sa 17 centimetara duljine i 13.4 centimetara obujma, stanovnici Gane su na drugom mjestu sa 16.8 cm i 12.8 cm, a treći je Lebanon sa prosjekom od 16.8 cm i 12.4 centimetra obujma.

Hrvatska je na skromnom 35 mjestu sa prosječnom veličinom penisa od 14.8 cm duljine i 13 cm obujma. Od susjeda, Srbija je na 34. mjestu, Slovenija na 61. mjestu, dok je Bosna i Hercegovina na 25. mjestu.

Japanci, Amerikanci, Kinezi i Tajlanđani su ispod stotoga mjesta, a najlošije plasirani su stanovnici Kambodže, sa svega 10.1 cm duljine i 11.1 cm obujma na poslednjem 134. mjestu.

Zanimljivo je da je ova studija uspešno oborila mit da je visina čovjeka povjezana sa veličinom njegova penisa. Kako Ekvadorci sjede na tronu najvećih penisa svijeta, njihov prosjek visine je samo 167 centimetara, a recimo Irci sa prosječnih 182 cm imaju penise reda veličine 12.7 cm i rangirani su na 71. mjestu.

Veličina penisa - Brinu li žene o tome ili pak ne?

Velika je zabluda među muškarcima da je ženama jako bitno koliko su obdareni, koliko imaju centimetara obujma, dužine, hoće li biti zadovoljne.

Sve te neutemeljene brige o manjkavosti vlastitog penisa dodatno pogađa činjenica da niti jedan muškarac svoj penis ne vidi objektivno, te da se iz naše perspektive automatski čini manjim, iako bi objektivan posmatrač rekao savršeno normalnih dimenzija.

Ptičja perspektiva čini ga manjim u usporedbi s kutom gledanja sprijeda, odozdo ili sa strane. Ovako posmatrano, poredimo svoj penis sa penisom drugog muškarca, kojeg jasno vidite iz drugog kuta, neminovno dolazi do krive slike, a često i razočaranja. Ali imaju li žene bolju percepciju?

Jedna studija, objavljena u British International Journal of Urology, sugerira da dok je velika većina žena, oko 85 posto, zadovoljna veličinom i proporcijama penisa svojih partnera, sami muškarci nisu bili tako sigurni.

Gotovo polovica muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju (oko 45 posto) iskreno je vjerovala da ima mali penis, a nalazi istraživanja su pokazali da su mali penisi zapravo vrlo rijetki.

Oko 170 žena odgovorilo je na upitnike u drugoj studiji, koja je zaključila da, iako su pridavale važnost veličini penisa, ona je zaista bitna vrlo malom postotku ispitanih žena.

Zanimljivo je da dok većina muškaraca brine o veličini penisa i dokusira pažnju na duljinu, žene su više usredotočene na obujam.

Ova studija, koja je obuhvatila 50 spolno aktivnih postdiplomskih žena, objavila je rezultate da je za veliku većinu (9 od 10 žena) širina, tj. obujam penisa puno je važniji za seksualni užitak od same duljine penisa.

Znači da žene ne žele muškarce s velikim penisom?

Kako bi bolje analizirali ove podatke, studija iz 2015. podigla je stvari na višu razinu i sagledala stvari iz drugog kuta. Naime, anketirali su žene i zamolili ih da im pokažu fizički prisutne 3D modele penisa (ukupno 33 različita modela), i odaberu koji im se najviše sviđa.

Grafikon veličine penisa

Najveći u setu, kako i slika kaže, bio je model A, dok je D bio najmanji. Svi su bili plavi kako bi bili rasno neutralni. Svi su bili 3D printani i temeljeni na prethodnim istraživanjima koja su pokazala da je prosječni penis u erekciji Amerikanaca dugačak oko 15,2 cm, s obujmom 12,7 cm.

3D printani modeli izrađeni su od plave plastike kako ne bi davali sugestije vezane uz rasu te neutralizirali sve moguće predrasude koje su potencijalno prisutne kod ispitanica. 75 žena biralo je, vodeći se pitanjima tipa, pravi odabir za dugogodišnju vezu, brak, neobavezan seks i sl.

Rezultati su fascinantni:

  • Za brak i dugoročne veze, žene bi se odlučile za nešto manje penise, nešto manjeg obujma i dužine. Prosječna dužina je 16 cm, a obujam 12,4 cm (dakle nešto između B i C modela).
  • Za varijantu koja uključuje neobavezni seks i veze za jednu noć, rezultati su bili sljedeći. Dužina od 16,6 cm i obujam od 13 cm (dakle opet je to nešto između C i B).

Više o mjerenju penisa.

Postoji veliki broj studija koje su provedene kako bi se utvrdio točan broj prosječnih veličina penisa mladih i starijih osoba. Jedna studija objavljena 2001. izmjerila je penise 3300 mladih Talijana u dobi od 17 do 19 godina. Izmerena je medijalna vrijednost duljine opuštenog penisa od 9 cm i obujma od oko 10 cm.

Indijska studija iz 2007. gledalo je 301. fizički normalnog Indijca, i usporedilo dobivene vrijednosti s nalazima iz drugih zemalja. Rezultati su prosječno oko 8,2 cm opuštenog penisa, obujma oko 9,1 cm, te pod erekcijom, prosječna zabilježena duljina je 13,0 cm i obujam od 11,5 cm.

Od 16 studija koje smo čitali spremajući ovaj članak, najranije istraživanje provedeno je prije više od stotinu godina, točnije objavljeno 1899. godine, a razlike su minimalne poredimo li sa najnovijim prosjecima. Normalna veličina penisa je vanvremenska kategorija.

  • Duljina opuštenog penisa kreće se između 7 i 10 cm.
  • Obujam opuštenog penisa kreće se između 9 i 10 cm.
  • Duljina penisa u erekciji je oko 12 do 16 cm.
  • Obujam penisa u erekciji je oko 12 cm.

Nepotrebne brige i krivo usmjerene želje

Analizom podataka, vidimo da promjena gotovo i nema, ali ipak muškarci sve češće pribjegavaju ekstremima. Autori studije provedene u Indiji napisali su da je definicija normalnog penisa od iznimne važnosti, jer je u stalnom porastu broj ljudi koji se žale na mali penis i traže pomoć i informacije o penilnim zahvatima koji to osiguravaju.

Također, brojni istraživači koji se bave ovom tematikom kažu da velika većina muškaraca koji se obrate u potrazi za operativnom metodom povećanja penisa nemaju pojma koja je zapravo prosječna veličina penisa, a što normalan penis.

U studiji na 67 muškaraca koji su se žalili da imaju mali penis, nitko od njih zapravo nije imao ispodprosječan penis. Istraživači su rekli da je broj ljudi koji traže pomoć u obliku operacije povećanja penisa nevjerojatan.

Učinci pretilosti i godina na veličinu penisa u erekciji

Godine 2015. istraživači u Saudijskoj Arabiji objavili su rezultate objedinjene studije 778 muškaraca prosječne dobi od 43,7 godina (raspon od 20 do 82 godine) koji su posjetili urološke klinike u Saudijskoj Arabiji.

Ako su muškarci mlađi od 18 godina, nisu uključeni u studiju. Također nije bilo muškaraca koji su se žalili na mali penis, one pogođene Peyroniejevom bolešću, kongenitalnu zakrivljenost penisa, klinički hipogonadizam, istoriju penisnih operacija, trauma ili kombinaciju svega navedenog.

Nakon medicinski izazvane erekcije, liječnici su izvršili mjerenja i utvrdili prosječne vrijednosti:

  • Veličina penisa od 12,53 cm mjereno od vrha kože do baze penisa i zdjelične kosti je prosjek.
  • Veličina penisa od 14,34 cm (5,6 inča) mjereno od baze do vrha penisa, kosti do vrha glavića je prosjek.
  • Obujam penisa od 11,50 cm (4,5 inča) je prosjek.

Istraživanje je uključivalo i mjerenje indeksa tjelesne mase (BMI), koji je veći ako je osoba pretila. Bilo je vrlo malo povezanosti između visokog BMI-a i kraćeg penisa kod promatranih muškaraca kada se mjeri od baze do kože, a gotovo nikakve veze kada se mjeri od baze do vrha penisa.

Ovo nam sugerira da bi se penis zapravo činio kraćim kada ispod kože ima više masnoće.

Ova je studija također pokazala vrlo slab odnos između dobi i manjih dimenzija penisa.

No, autori su naglasili da ovo blago smanjenje ne bi trebalo zabrinjavati stariju populaciju muškaraca jer, kako je pokazalo istraživanje, razlika između mladića od 20 godina i onih starijih od, recimo, 70 godina u prosjeku je samo 1 cm, ne više. od toga.

Opcije kod pokušaja povećanja penisa

Čak i ako spadate u skupinu onih koji imaju mali penis, vjerujte, vašem partneru to nije bitno. Ako i dalje imate negativne misli o veličini svog penisa, razgovarajte sa svojim liječnikom o sljedećim nekirurškim i kirurškim metodama povećanja penisa.

Uradi sam metoda liječenja

Postoje nebrojani losioni, suplementi, pilule, biljke, vitamini, vakuumske pumpe, uređaji, utezi za istezanje i mnogi drugi proizvodi dizajnirani i plasirani na tržište samo s jednim ciljem, povećati duljinu penisa.

Međutim, dokazi koji podupiru njihovu učinkovitost vrlo su ograničeni i rijetki, a osim toga, nepravilno izvedeni mogu nepovratno oštetiti tkivo penisa i izazvati bol ili deformaciju. Dobro se informirajte prije bilo kakve kupnje i pažljivo koristite sve proizvode.

Neinvazivne metode liječenja

Ako razmišljate o postupku povećanja penisa kako biste poboljšali svoj seksualni život, svakako biste trebali razmotriti neke promjene načina života koje mogu dovesti do poboljšanja bez invazivne kirurgije:

  • Redovito vježbanje poboljšava vaše zdravlje, gradi kondiciju i vizualno povećava veličinu penisa.
  • Prestanite pušiti, jer su brojne studije pokazale da pušači imaju znatno veći rizik od ED-a i impotencije.
  • Otvoreno razgovarajte sa svojim partnerom o seksualnim sklonostima i željama
  • Masaže kojih je internet prepun

Prije nego što nastavite s bilo kojom od metoda povećanja penisa, bilo bi pametno posvetiti barem neko vrijeme ovim metodama i pokušati vratiti samopouzdanje, fizičku privlačnost i seksualni život. Napravite domaću zadaću i provjerite jeste li apsolutno sigurni da ste sve istražili i isprobali prije nego što odlučite otići pod nož.

Kirurško povećanje penisa

Kao prvo, mišljenja smo da ne postoji ugledna medicinska organizacija koja preporučuje operaciju povećanja penisa iz čisto kozmetičkih razloga. Preporuča se samo u slučajevima kada je zbog postojećeg stanja poremećen normalan radijus kretanja penisa, funkcija ili opća kvaliteta života.

Međutim, kako kirurški zahvati za povećanje penisa postaju sve popularniji, nalaze se načini da čak i muškarci s penisom normalne veličine dospiju pod nož.

Slučajevi koji opravdano zahtevaju kirurške zahvate su:

  • Mikropenis - može biti urođen ili stečen.
  • Peyronijeva bolest - kriv penis, često sa bolnim erekcijama.
  • Ostale vrste urođenih fizičkih problema i deformiteta.

Operacija se radi pod anestezijom, ugradnjom filera, masnih ćelija ili transsekcijom ligamenata i oporavak traje dugo i vrlo je izazovan.

Da li je dodatni centimetar ili dva zaista toliko važan?

Ukoliko ste pažljivo čitali gore izrečeno, jasno je da je velika vjerovatnoća da će sve bit u redu i da zapravo nemate iznimno mali penis. Šanse su da ste u velikoj većini osoba koje imaju normalan penis, nego sami sebi prave problem. Pročitajte ponovno pasuse o ženskom mišljenju na ovu temu, kad god se osjetite nesigurnim, anksioznim i bit će vam lakše.