Besplatna dostava za sve porudžbine na sajtu!
« Vrati se na blog

Seks u trudnoći - osetljiva tema ili put do zdravog porođaja

Kako pravilno imati seks u trudnoći, da li škodite bebi, treba li vam kondom, koje poze su preporučene i koja su mišljenja liječnika o analnom seksu?

Trudnoća se s razlogom naziva drugo stanje i normalno je da se vaš seksualni nagon tjekom nje mijenja. Libido se u trudnoći može preko noći povećati ili smanjiti iz raznih razloga, uključujući hormonalne promjene i fizičku nelagodu.

Prije trudnoće većina roditelja misli da će vam presušiti želja za seksom, dok stvarnost zapravo može biti sasvim suprotna. Čak i seks u visokoj trudnoći nije neobična pojava.

Povećava li trudnoća vaš seksualni nagon?

Da, svakako je to jedna od opcija. Pojedine dame, kao jedan od prvih znakova trudnoće imaju osjećaj neočekivane napaljenosti, dok većina prolazi kroz jutarnje mučnine ili bolne grudi. Ako vam se dogodi da uz jutarnju kavu gledate svog supružnika kao seksualni objekat ili vam omiljena serija na TV-u ne drži pažnju, jer konstantno razmišljate o akciji vjerujte nam, niste jedini.

Čak i prije nego što primjetite stomačić, znajte da su fizičke promjene odavno počele. Sve, od totalno poludjelih razina hormona, estrogena i progesterona do povećane prokrvljenosti grudi i genitalija, njihove preosjetljivosti, može dovesti do rasta libida.

Strah ili realnost seksa u trudnoći

Prvo tromjesečje

Iako ste u prvom tromjesečju fokusirani primarno na mučninu i umor, vaši hormoni rastu iz dana u dan. Viši hormoni rezultuju boljom cirkulacijom, bolja cirkulacija većim grudima i osjetljivijim bradavicama. Također, to je doba kada ste emocionalnije ranjiviji i dodatno povezani sa svojim partnerom.

Sa druge strane, konačno ste se skinuli sa kontracepcijskih sredstava, još uvijek niste vidljivo jedan veliki trbuh, tako da je većina seksualnih položaja još uvijek bezbedna i udobna. Nije ni čudo što prva stvar ujutru kad se dignete i uveče kad ležete je seks!

Drugo tromjesečje

Neudobnosti koje rana trudnoća nosi nestaju, a fizička opterećenja kasne trudnoće još nisu nastupila. Drugo tromjesečje je doista medeni mjesec trudnoće - a vrlo lako bi moglo biti i novi medeni mjesec za vaš seksualni život. Negde u ovom periodu, svaka buduća majka dobija oko 1.5 litara nove krvi u svom organizmu. Većina te krvi cirkulira donjom polovicom vašeg tijela, a uz sav taj dodatni protok, nije neobično da se osjećate raspoloženije nego inače. A kao šlag na tortu, orgazmi se mogu intenzivirati i čak možete doživjeti višestruke orgazme tijekom seksualne aktivnosti.

Treće tromjesečje

Kako trbuh biva sve veći i bolovi rastu, pomislili biste da će vam seks u visokoj trudnoći biti zadnja stvar na umu. Nije nužno tako. Nova tjelesna forma, zaobljeniji oblik, u kombinaciji sa hormonima, čini da se osjećate seksipilnije nego ikada prije. Samopouzdanje će vam biti na vrhuncu i sve nesigurnosti će nestati.

Seks može biti čak i lijepa distrakcija, u iščekivanju da vaše dijete stigne. A možda ste također i čuli da seks u visokoj trudnoći može potaknuti porod.

Znanost je jasna, stimulacija bradavica i orgazam oslobađaja hormon oksitocin, koji je prirodni oblik pitocina (lijeka koji se administrira za ubrzavanje trudova).

Sjemena tekućina je bogata prostaglandinima koji mogu pomoći u sazrijevanju grlića maternice, omekšavajući ju da se lakše rasteže. Ipak, budite bez brige, ne postoji način da seksom izazovete porođaj, ako samo tijelo za to nije spremno.

Može li trudnoća smanjiti vaš seksualni nagon?

Kako može povećati, tako može i smanjiti. Potpuno je normalno da žena ne želi imati ništa sa seksom u različitim fazama trudnoće (čak i tijekom svih 9 mjeseci). Žene često postanu vrlo svesne svake tjelesne promene i neretko ih to deprimira, dovodi do nižeg samopouzdanje i kako tromjesečja odmiču, percepcija vlastite slike može se "znatno pogoršati".

Ostali čimbenici koji remete libido:

S inicijalnim povećanjem razine progesterona i estrogena u prvom tromjesečju dolazi do iscrpljenosti, mučnine i povraćanja. Seks u tim situacijama može zvučati više kao mučenje nego zadovoljstvo.

Neretko, hormonalni disbalans ume napraviti kašu od vaših emocija i nakaniti se na seks u trudnoći, često se može činiti nemogućim.

Zabrinutost da bi seks mogao izazvati pobačaj je totalno neosnovan, ali svejedno može smanjiti libido. Stručnjaci kažu da seks ne uzrokuje gubitak trudnoće, već da je pobačaj obično uzrokovan ozbiljnim problemima s fetusom.

Povećana osjetljivost, kako smo već naveli, može biti libido booster za neke žene, a za druge, može se činiti izrazito neugodnim. Kad na to dodamo i grčeve nakon orgazma, jasno je da neke žene sasvim razumljivo imaju strah od seksa u trudnoći.

Je li bezbedno imati trudnički seks?

Ako ste zdravi i nemate određenih zdravstvenih problema, spolni odnos tijekom trudnoće doista je siguran. Pitajte svog liječnika za bilo kakav razlog zašto biste se trebali suzdržati. Ako razloga nema, slobodno se možete seksati koliko god želite. Zbilja!

Benefiti seksa

Naravno, ukoliko dođe do sledećih komplikacija, poželjet ćete kontaktirati svog liječnika:

  • Iskusite vaginalno krvarenje tijekom ili nakon seksa.
  • Pukne vam vodenjak ili dođe do curenja neobjašnjive tekućine.
  • Imate inkompetentan cerviks (prerano otvaranje cerviksa).
  • Imate placenta previju (kada posteljica prekriva dio ili kompletan cerviks).
  • Imate istoriju pobačaja ili prijevremenog poroda.

Grčevi nakon seksa nisu ništo neuobičajeno i relativno su česta pojava, osobito u trećem tromjesečju. Kao uzrok znanstvenici nevode razne stvari, od stimulacije bradavica, preko orgazma do hormona prostaglandina u sjemenu vašeg partnera. Kako se grčevi jako brzo povlače, svako odbijanje da prestanu moglo bi bit indikator za posjetu liječniku.

Korištenje kondoma

Seks u trudnoći bez zaštite u ovom trenutku očito nije problem, sa kontraceptivne strane. Zatrudneti dvaput istovremeno ne možete i o tome ne brinite. Sa druge strane, htjet ćete nastaviti koristiti kondome kako biste spriječili prijenos spolno prijenosivih infekcija, pogotovo ako niste u monogamnoj vezi ili ako odlučite imati spolni odnos s novim partnerom.

Analni seks u trudnoći

Ako se odlučite na analni seks tijekom trudnoće, važno je razumjeti sve mere sigurnosti.

Za početak, nije neuobičajeno da trudnoća sa sobom donese i hemoroide. Ove svrbežne, bolne proširene vene često se pojavljuju u anusu i rektumu tijekom trudnoće, a postaju još neugodnije kada su nadražene. Kad se radi analni seks u trudnoći, penis može iritirati hemoroide, te uzrokovati rektalno krvarenje, koje kontrolirano uglavnom nije opasno.

Trudnoći također nije strana ni konstipacija. Konstipacija često pravi sitne pukotinice (fisure), a analni seks ih također može iritirati. Ove sitne ranice su vrlo sklone pucanju i krvarenju, ali nemaju nikakav impakt na fetus, samo stvaraju neugodnosti za trudnicu.

U nekim slučajevima analni seks može izazvati i bakterijsku infekciju, obično kod prijelaska s analnog na vaginalni seks bez mijenjanja kondoma ili pranja penisa. Ove infekcije se također mogu manifestirati i uporabom seksualnih igračaka koje nisu pravilno održavane ili kad ih premjestite iz anusa u vaginu bez prethodnog pranja.

Infekcije kao rezultat analnog seksa uključuju:

  • Bakterijska vaginoza (BV): Iako je relativno česta i rijetko pravi razlog za zabrinutost (osim neugodnog mirisa), BV je u pojedinim studijama povezivana s pobačajem i prijevremenim porodom.
  • Infekcije mokraćnog sustava (IMS): Vrlo neprijatne, a ako se ne liječe, ove infekcije mogu uzrokovati infekciju bubrega koja trudnicu nepotrebno izlaže riziku od prijevremenih poroda kao i ploda niske porođajne mase.
  • Giardiasis: bolest uzrokovana parazitom Giardia lamblia, usko je povezana s pothranjenošću, dehidracijom i gubitkom težine. Sve ovo potencijalno ima negativan utjecaj na tok trudnoće i zdravlje vaše bebe.

Osim bakterijskih infekcija, analni seks u trudnoći povećava rizik od spolno prenosivih infekcija (SPI). Neke spolno prenosive bolesti lako se mogu prenijeti na bebu tijekom poroda (rijetko i kroz placentu), što dugoročno dovodi do komplikacija. Gonoreja, na primjer, povezana je s preranim porodom i mrtvorođenjem, herpes virus može dovesti do neuroloških tjegoba i neonatalnog herpesa, a hepatitis B može oštetiti jetru.

Ako imaju rizične trudnoće, trudnice bi trebale u potpunosti izbjegavati analni seks.

Savjeti za analni seks tijekom trudnoće

Kako su sigurnost i udobnost prioritet pri analnom seksu tijekom trudnoće, evo nekoliko savjeta kako da oba partnera u njemu uživaju.

  • Koristite kondome kako biste spriječili transmisiju spolno prenosivih bolesti koje se mogu prenijeti i na vaše dijete.
  • Ako kombinirate analni i vaginalni seks, promijenite kondome ili neka vaš partner temeljito opere penis.
  • Anus nema mogućnost prirodne lubrikacije, stoga koristite lubrikant na vodenoj bazi kako biste spriječili trenje. To u velikoj meri može spriječiti pucanje hemoroida i analnih fisura.
  • Analni seks vodite nežno kako biste spriječili cijepanje rektuma ili prolaps.
  • Prestanite ukoliko osjetite nelagodu ili bol.

Kako da si popravite seksualnu želju tijekom trudnoće

Bez obzira na to da li vas trudnoća udara na nezasitu božicu seksa ili pak totalno suprotno, neke stvari i alati su dostupni kojima su možete povoći kako biste zadovoljili svoje potrebe. Tko zna, možda ćete čak otkriti i način da stabilizirate oscilacije u libidu izazvane hormonalnim promjenama.

Masturbacija

Za početak, nešto što možete apsolutno sami. Ne treba vam partner da biste se pokrenuli. Autostimulacija tijekom trudnoće može biti opuštajuća i zabavna, a najbolja stvar je što to možete napraviti kad god poželite.

Masturbacija je također dobar način da obavite jednu introspekciju svojega tijela koje se svakodnevno mijenja. Zadovoljstvo dobiveno masturbacijom također može pomoći u odvraćanju pažnje od nekih neugodnijih simptoma koje proživljavate. Nije li lijepo bar na tren ne razmišljati o jutarnjoj mučnini, oticanju stopala i bolovima u leđima.

Ukoliko koristite seksualne igračke, savjetuje se da ih temeljito operete prije i posle svake uporabe kako ne biste unjeli neku bakteriju ili nečistoću u sebe i budite nježni dok se igrate.

Alternativna intima

Nije svaka žena nezasita i stavlja prioritet na seks u trudnoći. Nekad je samo dovoljno i malo pažnje, a i ne mora svaki seks uključivati i penetraciju. Ponekad je dovoljan i zagrljaj, maženje sa partnerom, koji poljubac ili što da ne, masaža. Postoje čak i prakse poput svjesnoga seksa koji se temelji na dodiru i razmeni energija između partnera i potiče senzualnost nasuprot seksualnosti.

Možete, ali i ne morate čak ni biti nagi. Jedan partner je aktivan i pruža dodire, dok drugi pasivno njih prima. Odatle kreće sve i možete se igrati sa različitim dodirima, tempom, upoznavanjem i najsitnijih i najskrivenijih dijelova tijela svojega partnera.

Što god radili, upamtite da je seks vrhunac intimnosti, ali da fizički osjećaji iako divni, često bez emocionalne povezanosti nisu ni približno tako zadovoljavajući.

Seks poze u trudnoći

Kako iskustva i znanstvenost govore, do četvrtog mjeseca trudnoće sve poze bi trebalo da su vam i dalje dostupne. Sve posle toga, može predstavljati kakav takav izazov. Na primer, položaji u kojima ležite na leđima (misionarski) mogu postati neudobni i staviti dodatno opterećenje na krvne žile koje vašoj bebi donose kisik i hranu. Prepustite se eksperimentiranju i nađite si ono što vam najbolje paše.

Možete pokušati sa:

  • Žena odozgo - baš kako i zvuči, ovaj vam položaj daje potpunu kontrolu, a istovremeno rasterećuje pritisak sa vašega trbuha. Na ovaj način vi diktirate i lako se možete prebaciti u druge položaje.
  • Žena na sve četiri - postavite se na ruke i koljena i pustite trbuh da visi. Seks u trudnoći na ovaj način je savršen za prvo i drugo tromjesečje, prije nego što vam trbuh postane pretežak.
  • Bočno - za dodatnu potporu pri kasnijoj fazi trudnoće, pokušajte leći na bok, dok vaš partner penetrira Ovaj položaj smanjuje pritisak s trbuha, kao i već opterećenih zglobova i omogućuje vam opuštanje. Također se nemojte ustručavati od korištenja dodatnih potpornih jastuka.

6 poza u seksu tokom trudnoće

Lubrikanti

Tijekom trudnoće, uglavnom možete osjetiti dosta prirodne vlažnosti. Ako ne, dobar lubrikant zlata vrijedi. Kako je i vaša koža u vrijeme trudnoće posebno osjetljiva, potražite si lubrikante na bazi vode koji ju ne iritiraju niti izazivaju infekciju.

Komunikacija je ekstremno važna

Ne dozvolite da se išta prećuti. Često razgovarajte sa svojim partnerom o seksu i osjećanjima koji se bude kod vas tjekom njega. Želite nešto više? Recite tako. Što god da vam ne paše, jasno iznesite to pred partnera i raspravite. Ako vam je pričanje o seksu neugodno, pokušajte to upakovati u nešto finiju formu, tipa "osjećam" pa što kod vas tišti.

Na primjer, "U zadnje vrijeme osjećam mučninu i dodatni umor. Nije mi trenutačno do seksa." Kada jednom uspostavite pravu liniju komunikacije, ništa vas neće moći zaustaviti.

Prihvaćanje stanja kakvo je

Oduprite se samoosuđivanju zbog toga kako se osjećate - napaljeno ili ne. Trudnoća je samo jedna od stanica u vozu vašeg ljubavnog života. To kako se osjećate neprestano evoluira i nastavit će se razvijati kroz ceo vaš život, bez obzira na situacije i uvjete koji pred vas dolaze i odlaze.

Jednostavno se pokušajte prepustiti, uživajte u vožnji onakvoj kakva je i potražite podršku kad god osjećate da vam je neophodna. Ponekad vam i samo ćaskanje uz piće s dobrim prijateljem može skinuti teret sa ramena i pomoći da se osjećate manje usamljeno.

Naposletku

Ne dozvolite da Vas trudnoća omete u bilo čemu. Ako se danas osjećate super seksi, prepustite se i iskoristite to. Seks u trudnoći sa partnerom je pametno utrošeno vrijeme, ali i ako partner nije prisutan, snađite se. Nađite si voljnog partnera, igrajte se sa seksualnim pomagalima, zadovoljite svoje potrebe kako god želite.

Svaka trudnoća je drugačija, te pokušajte upamtiti da je vaša želja za seksom ono što vaše tijelo treba u tom trenutku. Seks u trudnoći bez zaštite nije dobra ideja, analni seks u trudnoći samo odgovorno i bezbjedno, a seks u visokoj trudnoći je vrlo poželjan.

Seks tjekom trudnoće nema ispravan ili pogrešan način, sve dok se pravilno iskomunicira sa partnerom. Pronađite si seks poze u trudnoći u kojima uživate i prepustite se!