Besplatna dostava za sve porudžbine na sajtu!
« Vrati se na blog

Kako do prave veličine kondoma?

Moderni kondomi dolaze u milijun najrazličitijih oblika i veličina. Ponekad pronalaženje pravog kondoma može biti iznimno komplicirano, ali je svakako neophodno za ugodno i bezbedno seksualno iskustvo.

Kondomi

Adekvatna veličina kondoma je ključna za osiguranje njegova pravilnog funkcioniranja i sprječavanje neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti (STD).

Premali kondomi povećavaju rizike od njihova pucanja, dok preveliki kondomi mogu iznenada skliznuti sa penisa tijekom odnosa. Baš kao i kod obuće, preveliki ili premali kondom nikako ne može biti udoban za vrijeme korištenja, a za razliku od cipela, kondom ne možemo razgaziti.

U daljnjem tekstu ponudit ćemo Vam opcije i informacije nužne za pravi odabir kondoma na temelju dužine, obujma, za šta sve ga planirate koristiti, kao i kako na pravilan način izmjeriti penis.

Uobičajene veličine i standardi kondoma

Proizvođači temelje veličinu kondoma na duljini i obujmu, tako da baš kako možete i predpostaviti, u ponudi je bezbroj raznih varijanti. Ali budite bez brige, uz naše savjete, svatko bi trebao prilično jednostavno pronaći adekvatno rješenje koje mu apsolutno odgovara.

Koje veličine kondoma postoje

Većina kondoma je tako napravljena da bude nešto duža nego što je to zbilja potrebno i savršeno je normalno da u bazi penisa Vam ostane nešto smotana kondoma. Ako je ta količina ipak prevelika, možda bi trebalo da potražite prikladniju veličinu i oblik. Opet, s druge strane, ukoliko je kondom koji koristite kratak i nema ga dovoljno da dopre do baze penisa, krajnje je vrijeme da pronađete veći.

Od dužine kondoma, obujam je daleko važnija jedinica pri njegovom odabiru. Obujam se mjeri uvjek na najdebljem dijelu penisa tijekom erekcije.

Ne postoji savršeno pravilo o tome tko treba upotrebljavati koju veličinu kondoma, ali neke smjernice i mjere Vam mogu biti od pomoći:

  • obujam manji od 12 cm obično podrazumijeva i zahteva uže kondome
  • obujam između 12 i 13,5 cm pokrivaju svi standardni kondomi
  • obujam od 13,5 do 15,6 cm najbolje pašu širim, velikim kondomima

Savršeno je mogućno da se veličine kondoma između dvije tvrtke donekle razlikuju, pa Vam savjetujemo da uvjek pročitate mjere na pakiranju prije kupovine.

Kako pravilno izmjeriti penis i odabrati adekvatan kondom

Prvi korak u identificiranju i odabiru pravog kondoma koji će zadovoljiti sve vaše potrebe je mjerenje vašega penisa. Kako biste to napravili ispravno, trebat će vam komad užeta, šnajderski metar ili obično ravnalo. Najtočniji podaci, a ujedno i jedini korisni su kada se mjeri penis pod erekcijom.

Kako izmeriti penis za kondom

Ispratite slijedeće korake kako biste na pravi način izmjerili svoj penis i pronašli pouzdane kondome koji vam pašu:

  1. Uzmite ravnalo i prislonite uz penis. Početna točka mjerenja trebala bi bit baza penisa, preciznije mjesto gdje se penis spaja sa zdjelicom, a krajnja sam vrh glavića.
  2. Kod mjerenja obujma, ravnalo vam neće mnogo pomoći, ali šnajderski metar ili kakav kanap će odraditi posao. U stanju erekcije, ustanovite najdeblji dio penisa, omotajte ga i očitajte vrednosti. Ako merite običnim kanapom, omotajte, markirajte gdje se krajevi preklapaju i izmjerite duljinu običnim ravnalom ili metrom.

Je li bitno od kojeg je materijala?

Materijali od kojih se izrađuju kondomi su razni, a svojim karakteristikama znaju zadovoljiti različite potrebe korisnika. Ne samo da su dostupni u raznim oblicima, okusima, bojama i veličinama, već se izrađuju i od brojnih materijala poput poliuretana, lateksa ili čak janjeće kože.

Iako se najveći broj vodećih proizvođača kondoma odlučio za lateks varijantu, postoje i pojedini, nazovimo ih, alternativni brendovi, koji pokrivaju i ostatak tržišta nudeći poliuretane i slične kondome namijenjene onima koji ili ne vole ili su pak alergični na lateks.

Lateks

Tehnologija izrade je takva da su kondomi od lateksa vrlo tanki i fleksibilni. Lateks se pokazao kao izuzetna, vrlo učinkovita barijera u zaustavljanju sperme, bakterija i virusa. Međutim, kako lateks nije dobar u provođenju toplote, osjeti donekle mogu biti umanjeni.

Pri uporabi kondoma od lateksa savjetuje se izbjegavanje lubrikanata i ulja, jer oni mogu razgraditi lateks i nenamjerno uzrokovati pucanje ili trganje kondoma. Ukoliko vam je neophodna dodatna lubrikacija, savjetujemo Vam lubrikante na vodenoj ili silikonskoj bazi.

Poliuretan

Ovaj plastični materijal, poliuretan se koristi u najrazličitijim segmentima, od industrije, izoliranja, preko nameštaja, sve do kondoma.

Poliuretanski kondomi se izrađuju toliko tanko i precizno, da mnogo bolje prenose tjelesnu toplinu koja nastaje trenjem tjekom seksa, od lateks varijante. Ovaj tip kondoma također pruža zbilja sjajnu zaštitu od spolno prenosivih bolesti, HIV-a i bakterija. Međutim, kako je poliuretan nešto manje fleksibilan od lateksa, sa njim se mora nešto pažljivije rukovoditi.

Poli-izopren

Poliizopren je materijal vrlo sličan lateksu, ali ne sadrži određene proteine koji ponekad znaju uzrokovati pojedine alergijske reakcije kod korisnika. Ovaj tip kondoma je za nijansu deblji od poliuretanskog, ali je i mekši i prilično ugodniji od onog napravljenog od lateksa.

Janjeća koža

Kondomi od janjeće kože su upravo to, samo ne od one janjeće kože koja vam prvo padne na pamet. Umjesto čvrste, spoljašnje kože janjeta, ovaj tip kondoma se izrađuje od janjećih crijeva, dijela janjećih iznutrica. Ova crijeva su dovoljno tanka, ali iznimno izdržljiva i izvanredna u provođenju topline. Nažalost, janjeći kondomi nisu toliko dobri u zaštiti od AIDS-a i ostalih spolno prenosivih bolesti.

Tipovi kondoma

Kondomi sa uključenom lubrikacijom

Mnogi proizvođači kondoma prepoznali su potrebu i ubacili u prodaju unapred podmazane kondome. Također, potrudili su se i razviti svoje brendove sigurnih lubrikanata kojima možete poboljšati osjećaj i udobnost svome partneru.

Ipak, pripazite da ne koristite preveliku količinu lubrikanta, jer može uzrokovati skliznuće kondoma.

Lubrikanti na silikonskoj bazi obično ostaju skliski dulje od onih na vodenoj bazi. Iako su lubrikanti na bazi ulja veoma skliski, ne smiju se upotrebljavati na kondomima od lateksa, jer mogu razgraditi materijal.

Kondomi sa spermicidom

Postoje i specijalni kondomi presvučeni spermicidom (obično kemikalijom koja se zove nonoksinol - 9 koja pri kontaktu ubija spermije).

Iako spermicid odlično pomaže u zaštiti od trudnoće i SPB, može imati neugodan okus i pojedinim osobama izazvati iritaciju. Ako ste vi ili vaš partner preosjetljivi na ovu kemikaliju, razvijete kakav osip ili oteklinu, spermicidni kondomi možda nisu najbolji izbor.

Kondomi s okusom

Veoma popularni kod mlađe populacije, kondomi s okusom dizajnirani su za poboljšanje oralnog seksa dodavanjem ugodnijeg okusa lateksu ili poliuretanu. Dolaze u različitim okusima kao što su žvakaća guma, banana, vanilija, čokolada, koka kola i razno bobičasto voće.

Kondomi s okusom mogu učiniti oralni seks zabavnijim, ugodnijim za oba partnera i definitivno mogu neutralizirati specifičan okus lateksa, čineći sveukupno iskustvo ugodnijim.

Rebrasti kondomi

Naborani ili rebrasti kondomi imaju određene izbočine i teksturalne šare duž tijela, koje su namijenjene povećanju stimulacije i užitka za oba partnera tijekom spolnog odnosa. Postoje varijante ovakvih kondoma za nju ili njega, misleći naravno na stranu sa koje su nabori i kome je predviđeno dodatno zadovoljstvo. Tekstura rebrastih kondoma zna pružiti pojačan osjećaj i dodatno popraviti seksualni užitak.

Kao i kod svih ostalih, važno je napomenuti da pojedini korisnici mogu osjetiti nelagodu ili iritaciju. Uvijek je dobra ideja otvoreno komunicirati s partnerom i kroz probu i igru pronaći ono što vam oboma najviše odgovara.

Koja je ispravna uporaba kondoma?

Što vrijedi i najskuplji kondom, možda pravljen i po mjeri, ako ga ne upotrebljavamo kako je propisano. Prilikom otvaranja paketa, korisnik mora paziti da ni na koji način ne ošteti kondom.

Kondomi su učinkoviti samo kada se koriste pravilno. Slijedite ove upute i maksimalno iskoristite benefite koje vam ovaj vid zaštite pruža:

  1. Provjerite rok trajanja na pakiranju. Zaštita kojoj je prošao rok možda ima manju učinkovitost ili veću vjerojatnost da će puknuti.
  2. Uvjerite se da je kondom netaknut. Kondomi koje vučete po novčanicima još iz srednje škole mogu biti takoreći neupotrebljivi. Omot prije svega mora biti netaknut. Ako primijetite kakvo god oštećenje ili nepravilnost, bacite ga u kantu, nemojte riskirati.
  3. Veoma pažljivo otvorite omotač. Nemojte ga trgati zubima ili sjeći makazama ili nožem, kako ga nehotice ne bi puknuli.
  4. Uvjek zavojnice treba da su okrenute prema van kako biste nježno i lagano mogli smotati kondom niz penis.
  5. Sa dva prsta stisnite vrh kondoma i položite ga na glavić već dignutog penisa. Stiskanjem vrha osiguravamo da sav zrak iz kondoma bude izbačen i ostavljamo slobodan prostor predviđen za sakupljanje sperme nakon ejakulacije.
  6. Nježnim pokretima srolajte kondom niz tijelo penisa sve do njegove baze.
  7. Ako kondom nije unapred podmazan, nanesite minimalnu količinu lubrikanta na silikonskoj ili bazi vode po površini kondoma i dobro ga rasporedite.
  8. Po ejakulaciji penis gubi svoje gabarite, pa je potrebno prstima držati dio kondoma oko baze penisa i tako ga svući. Na taj način se spriječavaju spadanja i mogućne nezgode.
  9. Pažljivo skinite kondom vodeći računa da ne dođe do curenja, svežite ga u čvor i odložite u korpu za otpad.

Pomažu li kondomi u zaštiti od spolno prenosivih bolesti?

Da! Korištenje kondoma svaki put kada imate oralni, analni ili vaginalni seks predstavlja najučinkovitiji način da smanjite šanse za dobivanje ili dodatno širenje spolno prenosivih infekcija. Kondomi pružaju zaštitu vama i vašem partneru sprječavajući direktan kontakt s tjelesnim tekućinama (poput sperme i vaginalnih tekućina) koje mogu prenijeti raznorazne infekcije. A budući da prezervativi prekrivaju gotovo cijeli vaš penis, pomažu i u zaštiti od herpesa i genitalnih bradavica koje se prenose kontaktom koža na kožu (ali nešto manje učinkovito, jer ne prekrivaju baš cijelu kožu).

Kondomi su jedina vrsta kontracepcije koja pruža zaštitu i od bolesti i od neželjene trudnoće. Dakle, čak i ako imate seks sa djevojkom na piluli, dobra je ideja ogrnuti se kondomom.

Skrećemo vam pažnju da kondomi od janjeće kože ili drugih životinjskih membrana NE štite od spolno prenosivih bolesti, već samo sprječavaju trudnoću. Samo sintetički kondomi (od lateksa ili plastike) sprječavaju širenje spolno prenosivih bolesti.

Trebate li kondom za oralni seks?

Primarni način za inficiranje spolno prenosivim bolestima su vaginalni i analni seks, ali moguće je dobiti pojedine infekcije i oralnim putem. SPB koje mogu inficirati vaše usne, usta i grlo uključuju gonoreju, herpes, HPV, klamidiju, hepatitis B i sifilis.

Dakle, ukoliko pokušavate maksimilizirati zaštitu od svih bolesti tijekom seksualnog kontakta, slobodno možete koristiti kondome i tijekom oralnog seksa.

Za oralni seks može poslužiti bilo koji kondom od lateksa ili plastike. Kako lateks ima specifičan okus, a i može izazvati alergijske reakciju kod malog broja populacije, dame uglavnom preferiraju plastične kondome za oralni seks i kondome bez lubrikanata.

U ove svrhe postoje i kondomi s okusom, ali nisu savjetovani za vaginalni seks. Kod njega mogu dovesti do iritacije, gljivičnih infekcija ili bakterijske vaginoze.

Zaključak

Odabir pravog kondoma zna biti itekako težak, čak i pomalo zastrašujući zadatak. Ali nakon što pravilno premerite i odredite mjere i veličinu, najteži dio posla je obavljen i možete jednostavno napraviti selekciju materijala i stila uz minimalno istraživanje.

Kondomi su veoma važan dio dobrog seksualnog zdravlja. Pružaju nam zaštitu od spolno prenosivih bolesti, ali i sveprisutnijih virusnih infekcija, poput zike ili ebole. Također su izvrsni alati za kontrolu neplanirane i neželjene trudnoće.

Pronalaženje adekvatnoga kondoma koji vam savršeno prijanja zaštitit će vas od bakterija, virusa, bolesti i iznenadne neplanske trudnoće. Osim toga, dobro selektiran kondom može produljiti Vaše seksualno iskustvo, dodatno zadovoljiti partnera i učiniti seks neizmjerno ugodnijim.