Besplatna dostava za sve porudžbine na sajtu!
« Vrati se na blog

Ženska ejakulacija, o čemu se tu radi?

Fenomen tijekom kojeg ženska mokraćna cijev izbacuje određenu količinu tekućine tijekom seksa naziva se ženska ejakulacija. Ona se može dogoditi kada ženska osoba doživi seksualno uzbuđenje, ali ne mora nužno imati nikakve veze s ostvarivanjem orgazma. Znanstveno razumijevanje ovog fenomena poprilično je ograničeno, a istraživanja njegove funkcionalnosti i svrhe iznimno su rijetka i slabo financirana. Ženska ejakulacija sasvim je normalna pojava, iako su znanstvenici podijeljenog mišljenja o tome koliko dama zapravo to doista doživi.

Ženska ejakulacija

U ovom članku ćemo pogledati aktualna razmišljanja o mehanizmima i učestalosti ejakulacije kod žena.

Što je zapravo ženska ejakulacija?

Pojam ženske ejakulacije odnosi se na nevoljno izbacivanje tekućine iz mokraćne cijevi tijekom orgazma ili stanja seksualnog uzbuđenja. Mokraćna cijev je kanal koji vodi mokraću iz mjehura najčešće u WC školjku, ili možda preciznije rečeno izvan tijela.

U nauci je usaglašeno da postoje dvije različite vrste ženskog ejakulata:

  • Tekućina za prskanje (squirting) - Ova tekućina je obično bez mirisa i boje, a kada se pojavi, najčešće inducirana vanjskim utjecajem, uglavnom se javlja u velikim količinama.
  • Ejakulatna tekućina (Ejakulat) - Ova vrsta tekućine je relativno nalik na mlijeko i gusta, zapravo vrlo slična muškoj spermi.

Fascinirani ovom pojavom, znanstvenici su se dali u ispitivanje ovoga fenomena i analize dobivenih tekućina. Analize su pokazale da je ženski ejakulat sadrži prostatičnu kiselu fosfatazu (PAP). PAP je također i enzim prisutan u muškom sjemenu koji svojim djelovanjem doprinosi pokretljivosti spermija.

Osim toga, ejakulat kod dama obično sadrži fruktozu, jedan od oblika šećera. To je još jedna interesantna činjenica koja se poklapa sa muškom spermom, kojoj fruktoza služi kao hrana, odnosno dodatni izvor energije za spermatozoide.

Znanstvenici su vjerovanja da prisutnost PAP i fruktoze u ženskome ejakulatu potječe iz Skeneove žlijezde. Ova žljezda poznata je  i kao paraureteralna žlijezda, Garterov kanal ili ženska prostata, nalazi se na prednjoj, unutarnjoj stranici vagine, odmah do G točke. Znanstvenici vjeruju da se intenzivnom stimulacijom G točke stimulira i aktivira rad ove žlijezde, koja reagira tako što da izlučiti PAP i fruktozu u mokraćni kanal.

Što je G točka?

G točka samo je jedna od mnogobrojnih ženskih erogenih zona, a kako je locirana unutar vagine, nekako je najmisterioznija za muškarce, ali i dobar deo dama.

G točka, poznata i kao Gräfenbergova točka ili zona pripada skupini erogenih zona, odnosno dijelovima tijela izrazito osjetljivim na seksualnu stimulaciju. To su djelovi tijela protkani vrlo gustom mrežom živčanih stanica i završetaka, pa svaka njihova stimulacija pruža iznimno zadovoljstvo.

Poznato je da stimulacija ovih erogenih zona potiče dodatnu lubrikaciju vagine ili čak i raniju ejakulaciju. Opet, pojedine dame kažu da dovodi do puno intenzivnijih orgazama, pa i da omogućuju orgazam iz uobičajene vaginalne penetracije.

Postoje različiti odgovori duha i tijela koje stimulacija G točke može izazvati. Nekim ženama je G točka i dalje misterija ili čak i ne vjeruju da je uopće imaju. Sa druge strane, određeni postotak dama, relativno mali, smatra da je stimulacija ove zone neugodna ili čak bolna.

Znanstvenici su kroz brojne studije zabilježili da stimulacija G točke pruža različite forme intenzivnog užitka koji se nikako drugačije ne mogu replicirati, niti jednim drugim oblikom stimulacije.

Gdje je locirana G točka?

Svako ima svoje tumačenje gdje se zapravo nalazi G točka, ali ipak, najbolje je saslušati znanstvenike i liječnike. Oni su kroz ispitivanja, analizu i seciranja utvrdili najosnovniju premisu, da je najosjetljivije područje, G točaka locirana sa unutarnje gornje stranice vagine.

Ta se točka nalazi otprilike 3 do 4 cm unutar vagine, sa gornje strane (možete ju opipati prstima kad pravite pokrete ka pubičnoj kosti). Kažu da se kod pojednih dama, na dodir može osjetiti kao mala kvržica, poput kakve loptice, a kod nekih da se moraju jako napregnuti kako bi napipale pravo mjesto.

Kako se nalazi jako blizu mjehuru, poznato je da stimulacija G točke može navesti na povremenu potrebu za mokrenjem. Imajući ovo u vidu, možda bi bilo najbolje obaviti nuždu prije eksploracije G točke.

Ženska G točka

Pronalaženje G točke je nekim damama vrlo jednostavno, dok kod drugih zahtijeva određenu količinu eksperimentiranja. Evo nekoliko savjeta za uspjeh u pronalaženju ove točke:

  • Isprobajte sve moguće oblike stimulacije, milovanje, vibriranje, grubo ili nježno dodirivanje.
  • Pokušajte se možda koristiti vibratorima sa zakrivljenom kukom, specijalno dizajniranim za stimulaciju G točke.
  • Uvjek prilagodite seksualni položaj kako biste imali bolji pristup i lakše pronašli ovu zonu.
  • Nježno dodirujte i stimulirajte sve krajeve vagine i pratite reagiranje, takoreći opipavajte puls i pažljivo odredite gdje su najintenzivniji osjeti.
  • Istražite G točku bez partnera, sami. Kako ova zona često zna biti preosjetljiva, a stimulacija hiperintenzivna, vjerojatno je najbolje da to napravite sami prvi put, u svom ritmu i kontrolom, vidite reakcije, upoznate se sa mogućim ishodima, a tek onda to otkriće podijelite s partnerom.

Je li ženska ejakulacija mit?

Dugi niz godina znanstvenici širom planete vjerovali su da ejakulacija tjekom spolnog odnosa kod žena nije ništa drugo do problem sa zadržavanjem urina. Tehnički promatrano, mislili su da je seks svojim utjecajem stimulirao mjehur i da su "ventili" popustili i da su jednostavno pokisli od seksa. Od tada su istraživanja zbilja napredovala i ova zabluda je bezbroj puta opovrgnuta i jasno je dokazano postojanje ženske ejakulacije.

Studija iz 2014. utvrdila je da se tekućina, usled uzbuđenja tjekom odnosa, nakuplja u mjehuru i zatim se izbaciva kroz uretru tijekom ejakulacije. Iako na malom broju od svega 7 žena, ova studija je jako značajna i mjerodavna.

Naime, prvo su ultrazvučnim pregledom znanstvenici testirali da li su mjehuri prazni, te ako jesu, moglo se pristupiti sljedećem koraku, odnosno seksualnoj stimulaciji. Žene su stimulirane sve do stanja ejakulacije, paralelno praćeno, u realnom vremenu na najmodernijim ultrazvučnim aparatima.

Studija je zaključila da su sve žene iako praznih mjehura na startu imale što za ejakulirati. Naime, tjekom seksualne stimulacije, mjehur bi se počeo puniti od uzbuđenja, a nakon ejakulacije, sva skeniranja i pregledi bi pokazali da je mjehur ponovno prazan.

Je li to normalna pojava i koliko je česta?

Ejakulacija kod dama savršeno je normalna pojava, a ipak ljudi rijetko diskutuju o tome. Prema Međunarodnom udruženju za seksualnu medicinu, procjene su takve da između 10 i 40 % žena ejakulira tijekom seksa.

Pojedini eksperti idu toliko daleko da vjeruju da sve žene u nekom momentu dožive ejakulaciju, ali vjerovali ili ne, one to ne primjete. Sasvim je mogućno da one toga nisu ni svjesne, jer količina tekućine može biti toliko mala, te se vratiti kanalom u mjehur i uopće ne napustiti tijelo.

U jednoj starijoj studiji sprovedenoj na uzorku od 233 žene, 14 % sudionica izjavilo je da je ejakuliralo više puta, tačnije uz sve ili bar većinu orgazama, dok je 54 % potvrdno odgovorilo da su to doživjele barem jednom.

Kako bi utvrdili da se ne radi o običnome urinu, istraživači su uzimali i poredili uzorke urina uzetih prije i nakon orgazma, te otkrili više postotke PAP u kasnijim nalazima. To ih je dovelo do zaključka da dame definitivno proizvode ejakulat, ali da ga ne nužno uvijek izbacuju iz tijela. Ponekad, ejakulat ostane u mjehuru, koji se zatim najnormalnije prazni mokrenjem.

Ono što definitivno i sa sigurnošću znamo je da se iskustvo ejakulacije kod žena, uključujući osjećaje, okidače i volumen ejakulata ne može precizno utvrditi i kvantificirati, već se poprilično razlikuje od osobe do osobe.

Postoje li zdravstvene dobrobiti?

Naravno, seks je vjerojatno najbolja aktivnost po zdravlje svakoga pojedinca. Jedna od najvećih dobrobiti seksa je oslobađanje od stresa. Naravno, nema jasno definiranih studija i dokaza da ženska ejakulacija ima ikakvih zdravstvenih prednosti, ali dovoljno je imati zdrav razum i sve će vam biti jasno. Istraživanja su nedvosmislena u spoznaji da sam spolni čin ima određene dobrobiti za ljudsko zdravlje.

Tijekom svakog orgazma tijelo otpušta hormone u krvotok koji nam ublažavaju boli, pogotovo kod bolova u leđima, nogama, menstrualnim grčevima i glavoboljama. Tijelo odmah po ejakulaciji počinje emitirati hormone u sustav koji potiču miran san. U pitanju su prolaktin i oksitocin, pored mnogo drugih.

Ostale zdravstvene dobrobiti zdravog spolnog odnosa su:

  • oslobađanje od stresa - ljubav, podjela zadovoljstva, kao i sama fizička aktivnost, eliminiraju stres iznenađujuće brzo.
  • poboljšanje imunološkog sustava - razmjena tjelesnih tekućina, ljubljenje, dijeljenje nevidljivih bakterija, virusa i patogena, dovodi do jačanja imuniteta svake osobe.
  • očuvanje kardiovaskularnog sustava i zaštita od bolesti srca - fizička aktivnost je najbolje nešto što možete napraviti kako bi imali zdrav kardio sustav, a seks je tu broj jedan.
  • smanjenje krvnog tlaka - također usko povezano sa fizičkom aktivnošću, seks je neprikosnoven u regulaciji tlaka.

Odnos s menstrualnim ciklusom

Nije do kraja jasno postoji li veza između menstrualnog ciklusa i ženske ejakulacije, a iskustva dama su različita. Neke žene kažu da dosta češće ejakuliraju prije menstruacije i nakon ovulacije, dok druge ne vide izravnu vezu. Svakako je potrebno mnogo više istraživanja kako bi se ove tvrdnje potvrdile ili opovrgnule, ali jedno je sigurno, redovan seks u mnogome pomaže kod bolnih menstruacija i grčeva.

Trudnoća i ejakulacija?

Prema pojedinim znanstvenicima, ženska ejakulacija može igrati poprilično veliku ulogu u trudnoći žene. Zapravo ne samo u trudnoći, već i na putu ka trudnoći. Kao što smo već istakli, ejakulat svake žene sadrži fruktozu i PAP, baš kao i muška sperma. Da se izvesti zaključak da ovi elementi ženskoga ejakulata mogu biti od pomoći spermatozoidima na putu do još neoplođene jajne stanice.

Drugi pak izražavaju sumnju u ovu teoriju. Njihovi argumenti ukazuju na to da ejakulirana tekućina također sadrži i urin, koji vrlo potentno može neutralizirati i ubiti spermije. Također, tu je i mehanika i otežani put tekućine koja iz uretre mora dospijeti u vaginu gdje bi eventualno mogla napraviti nekakav utjecaj i igrati ulogu u trudnoći.

Zaključak

Ženska ejakulacija vrlo je uobičajena, normalna stvar, a iako je i dalje u zapećku diskusija i pomalo tabu, znanost govori drugačije.

Iako postoje brojna istraživanja, još uvijek ne možemo 100 % razumjeti biološku svrhu ovog fenomena, niti točno i precizno definirati kako nastaje.

Svakako, makar bilo tu samo da zadovolji, radi se o jedinstvenom iskustvu koje svaka žena treba da iskusi.

Često postavljana pitanja

U ovom djelu članka, pokušaćemo odgovoriti na neka od pitanja koja se najčešće ponavljaju i koja su na umu velikom broju dama.

Što je ženska ejakulacija?

Ženska ejakulacija, također poznata kao skvirtanje (squirting), odnosi se na oslobađanje tekućine iz ženskih genitalija tijekom seksualnog uzbuđenja ili orgazma. Tekućina koja se izbacuje teoretski nastaje zbog Skeneovih žlijezda, smještenih na prednjem zidu vagine u blizini uretre odnosno mokraćnoga kanala.

Je li ženska ejakulacija isto što i mokrenje?

Ne, nikako, ženska ejakulacija nije isto što i mokrenje. Iako tekućina koju tjelo ejakulira tjekom odnosa može sadržavati nešto urina, to nije urin već posebna tjelesna tekućina. Njegov sastav varira od osobe do osobe, ali znamo da uvjek ima PAP i fruktozu.

Je li ejakulacija česta pojava?

Ograničena istraživanja o ovoj temi, ukazuju da je to relativno česta pojava i da se smatra normalnom tjelesnom funkcijom i može se pojaviti kod svih žena ukoliko su voljne malo se potruditi.

Kako do ejakulacije?

Naš savjet je da za početak ovom eksperimentu pristupite solo. Nikad ne znate kako možete reagirati, nisu strane kontrakcije, grčenja mišića, vokalna izražavanja, pa je uvijek bolje da najpre vi sami saznate što vas očekuje prije nego što iznenadite partnera sa tim.

Najpre lezite na leđa, opustite se i kažiprstom pokušajte napipati i stimulirati G točku. Ona se nalazi unutar vagine, nekoliko centimetara duboko sa gornje strane (dakle tik ispod pubične kosti). Pokreti prsta su najsličniji onom kada nekom pokušavate pokazati da vam priđe.

U ovom poduhvatu, znaju se rabiti i posebna pomagala, poput vibratora i dildoa sa posebnim dodacima i krivinama za stimuliranje G točke.

Kakav je sastav ejakulata?

Točan sastav tekućine izbačene tijekom ženske ejakulacije nije uvijek isti kod svih dama. Uglavnom uvjek sadrži mješavinu urina, PAP (prostatičnu kiselu fosfatazu), enzim prisutan u muškom sjemenu koji pomaže pokretljivost spermija, kao i fruktozu koja služi kao dodatni izvor energije spermatozoida.

Može li ženska ejakulacija povećati seksualni užitak?

Naravno, tjelesno i emocionalno oslobađanje koje dolazi ženskom ejakulacijom može produbiti osjećaj intimnosti i zadovoljstva sa vašim partnerom. Svaki dodatni ugođaj i pojačanje u uzbuđenju mogu dovesti do intenzivnijih orgazama.

Zašto je ženska ejakulacija dobra stvar?

Ženska ejakulacija ima potencijal da osnaži žene, natera ih da prihvate njihova tijela kakva jesu i osnaži seksualna iskustva. Rušenjem društvenih normi i razbijanjem mitova koji prate žensku seksualnost, žene mogu povratiti svoje seksualne slobode i bez stida uživati u raznolikosti svojih iskustava. Prihvaćanje ejakulacije kao ugodnog i prirodnog aspekta ženske seksualnosti može dići samopouzdanje i zadovoljstvo na još veće stupnjeve.

Imajte na umu da se ovdje izložene informacije baziraju na dostupnim istraživanjima i znanstvenim spoznajama. Kako se studije ženske ejakulacije još uvijek razvijaju, daljnja istraživanja će nam gotovo sigurno pružiti dodatne uvide u ovu temu.