Besplatna dostava za sve porudžbine na sajtu!
« Vrati se na blog

Vrijeme do orgazma: Koliko bi seks trebao trajati?

Sat koji otkucava

Malo je seksualnih nesigurnosti koje su veće u muškoj psihi od one da prijevremeno ne ejakuliraju. Iako otprilike 1 od 3 muškarca doživi preuranjenu ejakulaciju u nekoj fazi svog života, to ne mijenja činjenicu da kad god je seks na vidiku 3 od 3 muškarca samo o tome razmišlja. I dok je važno održavati zdravu brigu za partnerovo zadovoljstvo, strah od prebrzog postizanja orgazma u tim situacijama zapravo se može pokazati kontraproduktivnim. Zabrinutost oko prebrze ejakulacije može u mnogim slučajevima pridonijeti tjeskobi zbog seksualne izvedbe, ostavljajući sve strane nezadovoljenima.

Kroz ovaj članak proćićemo kroz podatke dostupne u anketi gdje su više od 1000 anonimnih pojedinaca iz Europe i SAD-a, popunjavali upitnike o svojim intimnim iskustvima. Razmotrili smo podjednako perspektive muškaraca i žena kako bismo saznali jesu li muške tjeskobe opravdane ili pak pretjerane. Dodatno, zamolili smo ispitanike da podijele svoje strategije i planove za odgađanje orgazma i što su radili kako bi mogli nastaviti ugađati svojim partnericama, ukoliko su prerano ejakulirali.

Put do orgazma - Prosjeci i očekivanja

Kako je prerana ejakulacija relativno česta pojava, takva je i tjeskoba koju ona izaziva. Gotovo trećina muškaraca smatra da su prebrzo postigli orgazam, ali nisu spremni potražiti pomoć liječnika, a kamoli razgovarati o stanju s prijateljima. Međutim, zanimljivo je da su muškarci u prosjeku izdržali oko 14 minuta – što prema našim podacima sugerira da je to dovoljna količina vremena za većinu žena.

Zapravo, prosječna idealna duljina penetrativnog seksa kod intervjuiranih žena točno se podudarala s prosjekom muškaraca od 14 minuta. Ovo bi otkriće trebalo donekle olakšati muškarcima koji su zabrinuti dal će dovoljno potrajati.

Žene obično smatraju da bi predigra trebala trajati gotovo jednako dugo kao i penetrativni seks. To je otkriće koje potvrđuje sve veći broj istraživanja koja sugeriraju da je "spoljni odnos" bitan za postizanje vrhunca za mnoge žene. Osim toga, žene smatraju da bi oralni seks trebao trajati oko devet minuta kada ga one primaju i osam kada ga one izvode.

Šta žene žele tokom seksa

Ovi rezultati mogu ohrabriti muškarce koji se boje da će prerano doživjeti vrhunac da bi istinski zadovoljili svoje partnerice, a dostupni su i alternativni putevi do orgazma. Zapravo, ako predigra i oralni seks traju ove željene duljine, ostaje relativno malo vremena u 30-minutnom prozoru koji su žene identificirale kao idealno za cjelokupno intimno iskustvo.

Možda ova fleksibilnost objašnjava razine zadovoljstva koje smo pronašli među anketiranim ženama općenito - tri četvrtine je reklo da je njihov partner izdržao dovoljno dugo da oni dožive orgazam. Možemo pretpostaviti da predigra prije penetracije pozitivno pridonosi tom rezultatu, iako su preferencije svakog para vjerojatno različite.

Načini odgode

Muke muškaraca tokom seksa

Iako mnogi muškarci doživljavaju vrhunac brže nego što bi željeli, naša otkrića pokazuju da to nije zbog nedostatka truda. Uz 96 posto muškaraca koji su priznali da su u prošlosti pokušali odgoditi ejakulaciju, samo mala manjina može reći da se nikad nisu trudili zadržati orgazam. Međutim, tehnike koje su ljudi koristili za rješavanje ovog zajedničkog izazova uveliko su varirale. Najčešći pristup bila je promjena položaja - 63 posto muškaraca reklo je da su koristili ovu tehniku kada su osjećali da se prerano približavaju vrhuncu. Gotovo polovica muškaraca izjavila je da su umjesto toga jednostavno pauzirali odnos.

Više od trećine muškaraca pokušalo je masturbirati prije seksa ili spoja, tehnika za koju neki sugeriraju da može ublažiti napetost prirodnog libida. Ostale uobičajene metode odgađanja orgazma bile su pokušaj distrakcije, gdje je 19 posto njih reklo da razmišlja o poslu, dok je 15 posto zamišljalo neprivlačnu osobu. Sportovi, neživi predmeti i matematički problemi također su često razmišljani tijekom seksa. Čak 5 posto pomislilo je na roditelja ili baku i djeda (sigurno bi Freud imao šta da kaže o tome).

Više od četvrtine muškaraca također je izjavilo da stavljaju kondom kako bi odgodili ejakulaciju. I iako postoje mnogi važni razlozi za to, naša otkrića pokazuju da je ova tehnika uveliko učinkovita. Šezdeset i pet posto muškaraca reklo je da je kondom uzrokovao sporije postizanje orgazma, a samo mali dio koji ga je probao rekao je da je zapravo ubrzao njihov kraj. Osim toga, neka istraživanja pokazuju da kondomi ne utječu negativno na izglede žena da postignu orgazam, tako da dodatni sloj zaštite neće nužno ugroziti partnerovo zadovoljstvo.

Od svih metoda korištenih za produljenje seksa, koja se činila najuspješnijom?

Prema našim podacima, neke od tehnika koje su najviše obećavale bile su mentalne: oni koji su maštali o neživim predmetima u prosjeku su trajali 26 minuta, a odmah iza njih su bili oni koji su mislili na roditelje ili baku ili djeda tijekom odnosa. Među najdugovječnijim skupinama bili su i oni koji razmišljaju o sportu, nekoj drugoj osobi ili matematičkim problemima. Zanimljivo je da su muškarci koji su isprobali najpopularniju metodu, mijenjanje položaja, ejakulirali nekoliko minuta ranije od prosjeka.

Žene imaju suprotan pristup

Ako se muškarci boje da prebrzo završavaju kako bi zadovoljili svoju partnericu, žene bi mogle pomoći svojim predlozima i alternativnim rješenjima.

Top 10 poza za dame

Za 4 od 10 žena, doggy style bio je preferirani položaj za ubrzavanje orgazma. Tradicionalniji misionarski pristup također je imao svoje pristalice, a čak 29 posto žena reklo je da im je pomogao da brže dođu do vrhunca. Treba skrenuti pažnju da značajan kontingent žena, najbrži put do užitka nije tražilo kroz klasičnu penetraciju, već je 15 posto njih reklo da im 69 najbolje odgovara. Zanimljivo je, međutim, da više od 7 od 10 žena smatra da bi se seks mogao smatrati zadovoljavajućim čak iako ne uključuje orgazam. Nedavne studije pokazuju da su orgazmi kod žena i dalje znatno ređa pojava od orgazama kod muškaraca, te da relativno mali broj žena doživljava vrhunac samo penetrativnim snošajem.

Akcije nakon orgazma

Mnogi se muškarci boje da će ih prerana ejakulacija spriječiti da zadovolje svoju partnericu tijekom snošaja. Srećom, mogućnosti za zadovoljstvo mogu se nastaviti i nakon točke ejakulacije, a 91 posto muškaraca reklo je da su zadovoljili svoje partnerice nakon što su i sami postigli orgazam. Najčešća tehnika bila je ručna stimulacija, a zatim oralni seks. Gotovo polovica muškaraca izjavila je da su nastavili sa seksom i nakon orgazma, iako su mnogi muškarci izjavili da gube erekciju prebrzo nakon orgazma da bi nastavili.

Zašto ne odustajati tokom seksa

Oko 45 % muškaraca pokušava nastaviti odnos, a logično više od polovice njih nikada nije pokušalo nastaviti snošaj nakon orgazma, iako bi to djelomično moglo biti posljedica obične biologije. Naime tijekom orgazma i ubrzo nakon orgazma, ljudski mozak doživljava kemijske promjene koje mogu potaknuti opuštanje i maženje više nego kontinuirano uzbuđenje. Tu se često događa da je značajan dio žena uzeo stvari u svoje ruke. Gotovo polovica žena priznala je da masturbira nakon seksa, jer im je partner prerano ejakulirao ili jednostavno nisu mogle doživjeti vrhunac tijekom seksa.

Poboljšanje intimnosti: kvaliteta i kvantiteta

Naša otkrića izvedena iz podrobne analize dostupnih podataka, sugeriraju da je značajan dio muškaraca smatrao da su prebrzo dostigli orgazam da bi zadovoljili svoje partnerice. Ali naši rezultati također sugeriraju i mnoge pozitivne strane ove jednadžbe.

Muškarci se obično trude odgoditi ejakulaciju ili nastaviti seksualni odnos u cilju zadovoljavanja partnera, često s uspjehom, tako da se obje strane na kraju osjećaju zadovoljno. Osim toga, drugi oblici intimnosti, poput predigre, mogu pružiti veliki užitak i eliminirati pritisak na sam penetrativni seks. Uz dobru komunikaciju i eksperimentiranje, partneri se mogu zajedno nositi s izazovima različitog tajminga orgazama. Kao i kod svakog seksualnog aspekta, ne dopustite da tjeskoba stane na put strasti i zadovoljstva.

Ne dopustite da Vas strah od osude spriječi da preuzmete kontrolu nad svojim seksualnim zdravljem. Kontaktirajte svoga liječnika, savjetnike i klinike specijalizirane koje Vam mogu pomoći u rješavanju seksualnih problema kroz diskretan, ako treba i online tretman s uslugama tretmana preuranjene ejakulacije i erektilne disfunkcije kod muškaraca do hormonske kontracepcije kod žena.

S brzom i diskretnom dijagnozom, jednako ekspresno možete doći i do rješenja problema koji Vas muči. Dobijte podršku i liječenje koje zaslužujete već danas. Možda su to terapije razgovorom, a možda lijekovi za ED ili PE.

Metodologija

Anketa je obuhvatala 1024 seksualno aktivne osobe, od kojih su četrdeset jedan posto sudionika bile žene, a 59 posto muškarci. Sudionici su stari od 17 do 75 godina, s prosječnom dobi od 36 godina.

Svi podaci koje iznosimo dobiveni su samoizvještavanjem. Kao takav, ovaj je sadržaj isključivo istraživački i informativan, a buduća bi istraživanja trebala strože pristupiti ovoj temi.